V Porošenkovej ruskej továrni zasahovala polícia, hovorí sa o znárodnení

, ČTK Foto: SITA

Ruskí policajti obsadili vstup do čokoládovne v meste Lipeck, ktorá patrí firme Rošen ukrajinského prezidenta Petra Porošenko, a následne ju prehľadali. Zásah policajného komanda podľa vyšetrovateľov súvisí s objasňovaním údajných podvodov okolo dane z pridanej hodnoty, ktoré vraj pripravili štát o 180 miliónov rubľov (asi 288300 eur). Ukrajinská firma označila daňovú kontrolu v podobe vpádu zamaskovaných policajtov za "neprípustnú a nezákonnú".

Médiá o policajnej akcii píšu aj ako o "sladkej pomste" Ukrajincom. Vraj mohlo ísť aj o nátlak na Porošenka. Navyše zasahovali príslušníci policajných jednotiek a agenti tajnej služby z Moskvy, od ktorej je Lipeck vzdialený vyše 500 kilometrov.

V populárnom denníku Argumenty i fakty vyšiel článok, podľa ktorého vraj Porošenkovo ​​podnikanie v Rusku len kvitne a na cukrovinkách vlani zarobil v prepočte viac ako 127 miliónov eur. Avšak podľa iných správ bola továreň v dôsledku úradných obštrukcií pred časom nútená prepustiť štyri stovky zamestnancov.

Podobný policajný zákrok sa v rovnakej továrni odohral aj v marci 2014, vraj v rámci sporov s ruskou konkurenciou o autorské práva a firemnú značku.

Ruskí komunisti, predstavujúci druhú najsilnejšiu parlamentnú stranu, údajne chystajú návrh zákona o znárodnení lipeckého podniku. Vraj zisky by mohli slúžiť "banderovcom", teda ukrajinským ozbrojeným silám. Porošenko po zvolení za prezidenta sľuboval, že svoje podnikanie predá, ale doteraz tak neurobil. Predaju vraj bránia práve ruské úrady.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy