Fitch potvrdila rating UniCredit a Intesa Sanpaolo

Dlhodobé úverové ratingy talianskych bankových skupín sú na stupni BBB+ so stabilným výhľadom

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v stredu potvrdila hodnotenie talianskych bankových skupín UniCredit a Intesa Sanpaolo (Intesa). Dlhodobé úverové ratingy (IDR) oboch spoločností ponechala na stupni BBB+. Výhľad ratingu UniCredit revidovala z negatívneho na stabilný, výhľad ratingu IntesaSP zostáva na stabilnej úrovni.

Ratingy sú odrazom úverovej dôveryhodnosti talianskeho štátu, ktorý má od agentúry rovnako známku BBB+ so stabilným výhľadom. Hodnotenie tiež odráža systémovú dôležitosť oboch spoločností pre bankový sektor krajiny. Rozhodnutia o ratingoch sú výsledkom revízií, ktoré agentúra uskutočňuje na pravidelnej báze.

Spoločnosť UniCredit pôsobí aj na Slovensku. UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s., pobočka zahraničnej banky vznikla 1. decembra 2013. Na slovenskom trhu však banka pôsobí od júla 1990, odvtedy prešla viacerými zmenami názvov a vlastníckou štruktúrou. Predstavenstvo skupiny UniCredit schválilo projekt zlúčenia dcérskych spoločností v Českej republike a na Slovensku do jednej cezhraničnej banky 13. novembra 2012.

Členom medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, ktorá má zastúpenie vo viac ako 40 krajinách po celom svete, je aj slovenská VÚB banka. VÚB bola do Obchodného registra SR zapísaná v roku 1992. Poskytuje retailové a komerčné bankové služby. Má aj jednu pobočku v Českej republike.

Súvisiace články

Aktuálne správy