Investície do priemyslu dosiahli vlani v Európe rekordných 21 mld. eur

Objem investícií do priemyselných a logistických nehnuteľností dosiahol minulý rok v Európe rekordných 21,7 miliardy eur, teda najviac v doterajšej histórii. Oproti 17 miliardám eur v roku 2013 ide o 28-% nárast. Iba za posledný kvartál vlaňajška tvorili investície takmer 8,2 miliardy eur a stanovili tak nový štvrťročný rekord. Vyplýva to z najnovších údajov poradenskej spoločnosti JLL.
Na čele Európy sú Veľká Británia a Nemecko, kde sa do tohto druhu realít investovalo 8,2 a 3,6 miliardy eur. Nové ročné rekordy zaznamenali tiež Česká republika (759 miliónov eur), Poľsko (744 miliónov) a Švajčiarsko (720 miliónov). Dominovali aj severské krajiny, keď Švédsko predbehlo v investíciách Francúzsko a Nórsko bolo s investíciami na úrovni jednej miliardy eur vysoko nad svojím päťročným priemerom.
Na Slovensku bol rok 2014 z pohľadu investícií do komerčných nehnuteľností rekordný. Celoročný objem dosiahol 610 miliónov eur, čo je najviac od roku 2005. Pri investíciách do priemyselných a logistických realít však podstatne zaostal za predchádzajúcim. Zatiaľ čo v roku 2013 bolo preinvestovaných približne 77 miliónov eur, vlani to bolo v rámci jednej investičnej transakcie vyše 9 miliónov eur.
„Investičná aktivita sa v industriálnom segmente na Slovensku naštartovala počas druhého polroka 2014 a očakávame, že značná časť transakcií bude uzatvorená v 2. až 3. kvartáli 2015. Napriek nízkemu podielu na celkovom objeme investícií v minulom roku predpokladáme, že industriálny a logistický sektor bude v roku 2015 v objeme investícií vyrovnaným hráčom, ak nie ťahúňom slovenského investičného trhu,“ predpovedá vedúci oddelenia investičného poradenstva slovenskej pobočky JLL Miroslav Barnáš.
Objem tzv. portfólio transakcií, teda predaja alebo kúpy portfólia viacerých nehnuteľností, medziročne vzrástol o 25 % a v celej Európe dosiahol viac než 10 miliárd eur. Takmer polovica z takto zobchodovaných realít sa pritom nachádza vo Veľkej Británii alebo Nemecku. Výrazné zvýšenie týchto transakcií nastalo aj v strednej Európe (1,4 miliardy eur) a viac než štvornásobne vzrástli v južnej časti Európy (510 miliónov eur).
„Tlak na zníženie percentuálnej miery kapitalizácie z logistických nehnuteľností pokračoval po celý rok 2014. Dôvodom je množstvo peňazí, ktoré smeruje do tohto sektora, atraktívne úrokové sadzby a narastajúci dopyt zo strany nájomcov. Predpokladáme, že v roku 2015 bude pokračovať tlak na znižovanie percentuálnej miery kapitalizácie a následne zmenšovanie rozdielov medzi výnosmi z najkvalitnejších a sekundárnych nehnuteľností,“ zhodnotila šéfka prieskumu priemyselného trhu Európy, Stredného východu a Afriky Alexandra Tornow.

Súvisiace články

Aktuálne správy