Írska centrálna banka mierne zvýšila prognózu rastu ekonomiky v tomto roku

Írska centrálna banka zvýšila prognózu rastu domácej ekonomiky v tomto roku. Očakáva totiž, že domáci dopyt viac prispeje k rastu, než doteraz predpokladala. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Banka vo svojej štvrťročnej správe počíta v tomto roku so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 3,8 % a nie o 3,7 % ako doteraz. Zhoršila však vyhliadky pre rok 2016, keď očakáva tempo rastu na úrovni 3,7 % a nie 3,8 %. Domáci dopyt sa podľa írskej centrálnej banky môže v tomto roku oživiť viac, než sa predpokladalo.
Vlani írska ekonomika vzrástla o 4,8 %. Bol to druhý rok jej expanzie po sebe, pričom tempo rastu bolo najvyššie od roku 2007. Írsko tiež zaznamenalo najvyšší rast v rámci Európskej únie (EÚ). Motorom boli robustné investície, export a domáci dopyt.
Írska centrálna banka počíta s pokračovaním ozdravovania trhu práce. Miera nezamestnanosti by tento rok mala klesnúť pod 10 % a v roku 2016 pod 9 %.
Inflácia sa podľa banky bude postupne zrýchľovať. Aktuálna prognóza počíta tento rok s nárastom harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien o 0,7 % a na budúci rok o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy