SPP vlani evidoval nárast zisku pred zdanením na 483 miliónov eur

Slovenský plynárenský priemysel, a. s., vykázal za finančný rok 2014 zisk pred zdanením vo výške 483 miliónov eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje 63-% nárast. Zisk po zdanení dosiahol 289 miliónov eur, teda medziročne viac o 21 miliónov eur. Informoval o tom dnes hovorca spoločnosti Michal Holeš.
SPP dosiahol v minulom roku výnosy z predaja výrobkov a služieb vo výške 1,544 miliardy eur, čo v porovnaní s rokom 2013 znamenalo pokles o 317 miliónov eur, čiže o 17 %.
„Zníženie výnosov bolo spôsobené najmä poklesom celkovej spotreby zemného plynu na Slovensku v dôsledku nadpriemerne teplého počasia. Napriek tomuto trendu si SPP udržal pre rok 2015 svoju pozíciu kľúčového a spoľahlivého dodávateľa zemného plynu so zhruba 1,3 milióna zákazníkov,“ poznamenal Holeš. Podnik sa podľa jeho slov výrazne presadil aj v predaji elektrickej energie, kde zaznamenal rastúce tržby.
Slovenský plynárenský priemysel, a. s., je najvýznamnejším dodávateľom plynu na Slovensku, ktorý priamo nadväzuje na takmer 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 úspešne pôsobí aj na trhu dodávky elektriny. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy