Svetová banka prognózuje Rusku pokračovanie recesie

Základný scenár Svetovej banky počíta v tomto roku s oslabením výkonu ruskej ekonomiky o 3,8 %, v roku 2016 má klesnúť o ďalších 0,3 %

Pokles ruskej ekonomiky pravdepodobne v najbližších rokoch pretrvá v dôsledku nízkych cien ropy a západných sankcií. Informovala o tom v stredu Svetová banka (SB). Jej základný scenár počíta v tomto roku s oslabením výkonu ruskej ekonomiky o 3,8 % a v roku 2016 má klesnúť o ďalších 0,3 %. Šance na návrat k rastu sú podľa SB v strednodobom horizonte nízke. Výzvou pre ruskú hospodársku politiku je najmä „prispôsobenie sa novej realite cien ropy a prostrediu, v ktorom platia sankcie“, uviedla hlavná ekonómka SB pre Rusko Birgit Hansl.

V decembri SB prognózovala Rusku tohtoročný pokles ekonomiky o 0,7 % a v roku 2016 očakávala návrat k rastu na úrovni 0,3 %. Aktuálny základný scenár počíta v roku 2015 s priemernou cenou ropy 53 USD za barel. V budúcom roku by sa mala zvýšiť na 57 USD za barel. Obchodovanie s ropou bude podľa SB v strednodobom horizonte charakterizovať pokračujúci prebytok komodity na globálnych trhoch kombinovaný s utlmeným dopytom. Sankcie zavedené proti Rusku pre jeho úlohu v ukrajinskej kríze podľa SB zostanú v platnosti aj v roku 2016.

Svetová banka zároveň zverejnila pre Rusko aj optimistickejší scenár. Ten počíta v roku 2016 so zotavením priemernej ceny ropy na 68,7 USD za barel z tohtoročných odhadovaných 65,5 USD za barel. V takomto prípade by ruská ekonomika tento rok klesla o 2,9 % a v budúcom roku by sa vrátila k miernemu rastu o 0,1 %.

(1 EUR = 1,0759 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy