Bývalý programátor Goldman Sachs opäť pred súdom

, reuters;BI Foto: SITA

Bývalý ítéčkár od Goldmanov stál opätovne pred súdom, druhýkrát za päť rokov sa pred porotou zodpovedal v podstate z rovnakých obvinení.

Sergej Alejnikov odcudzil banke počítačové kódy, ktoré by mu mohli umožniť manipuláciu s trhom. Alejnikov sa zmocnil patentovaného počítačového kódu, ktorý umožňuje vysokofrekvenčné obchodovanie s významnými objemami na rôznych akciových a komoditných trhoch.  Alejnikov podľa štátneho zástupcu skopíroval obchodný systém v hodnote miliónov dolárov na server v Nemecku, na ktorý mohli mať prístup ďalšie osoby.

"Ak niekto takýto kód ukradne, v podstate kradne spôsob, ktorým Goldman Sachs zarába peniaze na trhoch," uviedol pre agentúru Bloomberg Larry Tabb, zakladateľ TABB Group, spoločnosti špecializujúcej sa na výskum a konzultácie na finančných trhoch. "Čím je systém sofistikovanejší, tým významnejšie sú výdavky na vývoj softvéru, ktorý musí byť extrémne rýchly a schopný analyzovať rôzne stratégie tak, aby bol najrýchlejší," vysvetľuje Tabb.

Alejnikov, ktorý v americkej investičnej banke zarábal ročne 400 tisíc dolárov, si podľa slov amerického štátneho zástupcu chcel navýšiť svoj plat na trojnásobok tým, že by prešiel do začínajúcej spoločnosti špecializujúcej sa na automatizované obchodovanie s vysokými objemami. Súd Alejnikovovi vymeral kauciu vo výške 750 tisíc dolárov, ktorú obžalovaný bez akéhokoľvek komentára zaplatil a bol prepustený na slobodu. Asi šesť mesiacov po rozhodnutí federálneho odvolacieho súdu  okresný prokurátor Cyrus Vance oživil prípad. Tentoraz bol Alejnikov obvinený z nezákonného použitia tajných vedeckých materiálov a nezákonné kopírovanie, ktorého sa mal dopustiť v auguste 2012. Za špionáž si ale na základe rozhodnutia federálneho súdu posedel len zhruba rok, prepustili ho na odvolanie, dôkazy boli nedostačujúce. V júni minulého roka si Alejnikov mohol pripísať  svoje súdne víťazstvo.

Dnes sa Sergej Alejnikov opäť dostal pred štátny súd v Manhattane, príbeh z roku 2009 tak má ďalšie pokračovanie napriek tomu, že americká ústava neumožňuje niekoho stíhať dvakrát za ten istý trestný čin. Kevin Marino, jeho právnik, je rozhodnutý na túto skutočnosť upozorniť, ak by mal byť Alejnikov odsúdený. V tom prípade by ho čakali jedena pol až štyri roky za mrežami.

Programátor sa do USA presťahoval z Ruska v roku 1990 a má dvojité občianstvo. Ku Goldman nastúpil v roku 2007, startup do ktorého plánoval nastúpiť bol Teza Technologies v Chicago.

Prípad Alejnikov inšpiroval Michaela Lewisa napísať "Flash Boys," kniha sa stala hitom, vlani bola najpredávanejšou v USA.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy