Kto sú dnes najlepší priatelia Putina? Nervózni ropní ťažiari

, The Fiscal Times Foto: SITA

Minulý týždeň prebehla médiami správa o tom, ako sa vojenské lietadlá zo Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Egypta zúčastnili útokov proti rebelom v Jemene. Za vedľajší efekt týchto bojov môže byť jeden svetový vodca celkom vďačný.

Nie, Vladimir Putin si rozhodne neželá smrť ani skazu na Blízkom východe. Dokazuje to aj záznam telefonátu z Kremľa, medzi Putinom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Podľa vládneho spravodajstva Sputnik v ňom Putin "zdôraznil dôležitosť spoločného úsilia medzinárodného spoločenstva dosiahnuť dlhotrvajúce mierové riešenie v krajine."

Avšak, čím viac rastie napätie v krajinách Perzského zálivu, tým viac je trh s ropou nervózny. V čase keď ruská ekonomika mieri do recesie, by mohli byť nervózni obchodníci s ropou Putinovi najlepší priatelia.

Globálny trh s ropou je plný výkyvov. Cena ropy sa prepadla z takmer 100 dolárov za barel v minulom roku pod 50 dolárov, ale minulý týždeň, ako zosilneli boje v Jemene, a letectvo Spojených štátov začalo s náletmi na Tikrít, začali ceny opäť stúpať. Panuje obava, že šírenie nestability na Blízkom východe by mohlo začať škrtiť ponuku, ktorá by tlačila ceny hore.

Svet je v súčasnej dobe zaplavený lacnou ropou. Bridlicový boom v USA priniesla nové zdroje ropy a spomalenie hospodárskeho rastu Číny a juhovýchodnej Ázie prispeli k poklesu dopytu. Ale na Blízky východ zostáva dominantným svetovým vývozcom, rozšírený konflikt by mal okamžitý efekt na celosvetový trh.

To by bolo obzvlášť užitočné pre ruskú ekonomiku, ktorá je do značnej miery závislá od vývozu ropy. Rusko sa pohlo z ekonomickej stagnácie komunistickej vlády v čase, keď dopyt po rope rástol po celom svete, a ceny samozrejme rástli. So svojimi obrovskými prírodnými zdrojmi rozširuje svoje ropné kapacity. Ťažby bola jasnou voľbou pre Moskvu a novovznikajúcich oligarchov, ktorí získali kontrolu nad mnohými bývalými štátnymi podnikmi v postsovietskej ére. Obmedzenie vlastníctva kapitálu bola zrušené.

Rusko bolo veľmi úspešné, pretože firmy ako Rosnefť a Gazprom prerástli do priemyselných gigantov. Ale Rusku sa nepodarilo diverzifikovať svoju ekonomiku v priebehu rokov, kedy sa zisky z ropy pretavovali do daní a plnili pokladne Kremľa neprestávajúcim prúdom príjmov. To je dôvod, prečo, keď sa ceny prepadli, Rusko čakalo tvrdé pristátie. Putin sám priznal, počas svojej tlačovky koncom minulého roka, že až priveľmi je vývoj Ruska závislý na rope a zemnom plyne. "Musíme využiť súčasnú situáciu a vytvoriť dodatočné podmienky pre rozvoj výroby a hospodárskej diverzifikácie," povedal. "Dúfam, že za súčasného stavu vecí to bude možné."

Niektorí zástupcovia ruskej vlády prejavili známky rastúceho optimizmu. Podľa agentúry Bloomberg, ruské ministerstvo hospodárstva nedávno navrhlo, že rozpočtové čísla v krajine prepočíta na predpoklade, že ropa sa budúci rok dostane na 60 dolárov za barel. Putinovi poradcovia údajne odmietli návrh ako príliš optimistický a odporúčali držať sa pôvodných odhadov vo výške 50 – 55 dolárov za barel.

Svetová banka zverejnila optimistický výhľad, ten sa opiera o postupné zotavenie cien ropy na priemernú cenu 65,5 dolára za barel tento rok a 68,7 dolára za barel v budúcom roku. Ruská ekonomika by v takom prípade tento rok klesla o 2,9 percenta. V budúcom by stúpla o 0,1 percenta. Svetová banka zároveň priniesla informácie, že prvýkrát od krízy z rokov 1998-1999 sa zvýši počet Rusov zasiahnutých chudobou. Miera chudoby by mala v tomto roku vzrásť na 14 % čo je 20,1 milióna ľudí. Vlani miera chudoby bola 11 percentnej úrovni.

Súvisiace články

Aktuálne správy