Grécko očakáva dohodu s veriteľmi o reformách na budúci týždeň

Grécko by malo uzatvoriť dohodu o balíku reforiem s partnermi z eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) na budúci týždeň a získať tak potrebné financie zo záchranného balíka. Povedal to dnes grécky minister hospodárstva Jorgos Stathakis, ktorý však zároveň dodal, že vláda nemá záujem predať väčšinový podiel v prístave Pireus. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Dohoda by mala byť uzatvorená počas veľkonočného týždňa,“ povedal Stathakis pre televíziu Skai TV. Tohtoročná pravoslávna Veľkonočná nedeľa pripadá na 12. apríla.
Atény minulý týždeň predložili skupine veriteľov zoznam reforiem, ktoré sú podmienkou na uvoľnenie zvyšných 7,2 miliardy eur zo záchranného balíka pre Grécko. Platnosť záchranného balíka ministri financií eurozóny koncom februára predĺžili do konca júna, Grécko sa však k peniazom dostane len potom, ako navrhnuté reformy veritelia schvália a krajina ich začne realizovať. Atény pritom nevyhnutne potrebujú prísun nových zdrojov zo zahraničia, inak krajine hrozí, že po 20. apríli zostane bez peňazí.
Zoznam navrhovaných reforiem, ktoré Atény predložili, zahrňuje tohtoročné príjmy z privatizácie na úrovni 1,5 miliardy eur. Súčasťou pritom má byť dlhodobý prenájom 14 regionálnych letísk, ako aj privatizácia najväčšieho gréckeho prístavu Pireus.
Stathakis však najnovšie uviedol, že vláda neplánuje predať 67-% podiel v prevádzkovateľovi tohto prístavu. Namiesto toho sa bude usilovať o vytvorenie spoločného podniku s investormi, pričom by si v prístave ponechala výrazný podiel.
„(Vo vláde) zvíťazil názor, že nebudeme pokračovať v predaji 67-% podielu, čo by nakoniec viedlo k úplnej privatizácii prístavu Pireus,“ vyhlásil Stathakis s tým, že sa snažia nájsť určitú formu spoločného podniku.
To je opätovná zmena postoja potom, ako minulý týždeň podpredseda gréckej vlády Jannis Dragasakis počas návštevy v Číne uviedol, že Atény predajú v prístave väčšinový podiel. To plánovala už predchádzajúca konzervatívna vláda, ktorá ešte pred parlamentnými voľbami v januári vybrala päť záujemcov do užšieho kola.

Súvisiace články

Aktuálne správy