Ako sa nabaliť na liekoch: Začínal pôžičkou od otca, dnes je najbohatším mužom krajiny

, qz Foto: Youtube/DLKM

V roku 1983 si ešte len 27 ročný Dilip Shanghvi požičal zhruba 160 dolárov od svojho otca. Z Kalkaty odišiel do Bombaja založiť farmaceutický podnik. V roku 2015 je najbohatším mužom Indie.

Dnes má Shanghvi, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Sun Pharmaceuticals Industries, podľa agentúry Bloomberg čisté imanie 21,8 miliárd dolárov, 4. marca už predbehol Mukesha Ambaniho, predsedu Reliance Industries, ktorý bol do vtedy najbohatším mužom v krajine.

V čom sa skrýva úspech dnes už 59 ročného podnikateľa? Spýtať sa ho osobne nemôžete, je to plachý človek, ktorý sa vyhýba médiám. Má ale jedinečný spôsob riadenia a dokázal zrealizovať množstvo šikovných akvizícií. Hoci má jeho firma Sun Pharma problémy s regulátormi v USA, investori stále milujú túto spoločnosť, kvôli ľuďom, ktorí stoja za ňou. Vo februári, keď kúpil podiel v energetickej spoločnosti Suzlon, akcie stratovej spoločnosti vyskočili takmer o 20 %.

Nedávna akvizícia spoločnosti Ranbaxy Pharmaceuticals, urobila zo Sun Pharma India, piatu najväčšiu svetovú farmaceutickú spoločnosť, najväčšiu v Indii. A táto akvizícia viac menej vystrelila Shanghviho do čela miliardárov namiesto Ambaniho. Akcie Sun Pharma za posledný rok narástli o 78 %.

Na rozdiel od mnohých iných špičkových farma šéfov, Shanghvi nemá žiadne vedecké vzdelanie. Má bakalársky titul v odbore obchod z Bhawanipur Education Society College v Kalkate. Jeho otec bol obchodník s farmaceutickými výrobkami. Po príchode do Bombaja v roku 1983 sa Shanghvi najskôr zameral na niekoľko špecializovaných produktov, ako sú lieky používané v psychiatrii. Jeho marketingový tím mal dvoch členov, ponúkal päť výrobkov. Malú výrobnú prevádzku mal v priemyselnom meste Vapi, preslávenom ako jedno zo svetovo najviac znečistených miest. Stačili štyri roky a spoločnosť začala predávať po celej Indii.

V roku 1989 sa zameral na niekoľko kardiologických výrobkov, ktoré Shanghvi začal vyvážať do susedných krajín. V roku 1991 založil výskumné centrum pre svoju firmu. O tri roky neskôr už Sun Pharma mieri na burzu.

Podľa nasledujúceho scenára možno veľkú časť Shanghviho úspechu pripísať jeho akvizičnej stratégii. Pre prvý odkup sa rozhodol v roku 1996, získal výrobný závod liečiv Knoll Pharma, rovnaký rok sa predajná činnosť jeho spoločnosti rozšírila do 24 krajín. Od tej doby urobila Sun Pharma 19 akvizícií, nielen v Indii, ale aj v zahraničí. Najpozoruhodnejšou bolo prevzatie kontrolného podielu v izraelskom výrobcovi liečiv, Taro Pharmaceuticals Industries, v roku 2010. Táto akvizícia posilnila pozíciu Sun Pharma na kľúčových trhoch, ako je americký, izraelský a kanadský. Presne pred rokom Sun Pharma získala Ranbaxy za 4 miliardy dolárov.

Shanghviho akvizície sú vždy premyslené. Dobre to ilustruje práve Ranbaxy, firma, ktorá sa dostala do sporu s regulátormi v USA. Napriek tomu kúpu investori neodmietli ako pochabosť, vedeli ako si Shanghvi dokázal v minulosti poradiť.

Shanghvi, ktorý drží 60,8% podielu v spoločnosti Sun Pharma, je skôr manažér, ako vodca. Jeho najväčšou výhodou je, že ľudský manažment. Skutočnosť, že Shanghvi nie je predsedom Sun Pharma, ale jej generálnym riaditeľom, len potvrdzuje túto teóriu. Shanghvi hovorí, že seba vnímal vždy ako manažéra. Tvrdí, že potrebuje stále viac odborníkov a profesionálov, ktorí budú spravovať jeho spoločnosti, pretože, ako podniky rastú, zvyšujú sa aj náklady na chyby.

Shanghviho biznis nie je len úspech, dostal sa aj do poriadnych problémov. V marci 2014 americký regulátor Food and Drug Administration zakázal dovoz z továrne Sun Pharma v Karkhadi v Gujarat. Nepáčili sa mu výrobné postupy. Vlani  novembri musela Sun Pharma stiahnuť 68 000 balení svojho antidepresíva z amerického trhu po tom, čo prepadli v testoch kvality. To už bol druhý prešľap za rok. Sun Pharmu vyšetruje americký Senát kvôli cenovým praktikám niektorých generických liekov.

Pri takomto tempe expanzie nie je veľmi náročné byť číslo jeden na globálnom trhu."Nie sme zaujatí veľkosťou. Nemyslím si, že byť číslo jeden nám spôsobuje nejakú radosť," tvrdí Shanghvi . Ale dôveruje si, veď žiadna z jeho doterajších akvizícií nepredstavovala krok vedľa. A vyzerá to tak, že Shanghvi chce tento úspech zopakovať aj v iných podnikoch.

V februári oznámila Reserve Bank of India, že Shanghvi bol jedným z 42 žiadateľov o licenciu na  platobnú banku. Takáto finančná inštitúcia bude môcť prijímať vklady, poskytovať platby a prevody a ponúkať finančné produkty tretích strán. Nemôže ale požičiavať.

V rovnakom mesiaci, Dilip Shanghvi Family and Associates, čo je Shanghviho osobná investičná spoločnosť, sa dohodla nemalou kapitálovou investíciou vstúpiť do Suzlon Energy, čo je piaty najväčší výrobca veterných turbín na svete, ktorý hľadal možnosť, ako sa dostať z finančnej krízy.

Shanghviho syn Aalok je senior generálny manažér v medzinárodnom marketingovom oddelení Sun Pharma. Možno už Shanghvi upiera svoj pohľad smerom k vybudovaniu najnovšieho rodinného konglomerátu v Indii. Skúsenosti na to má.

Súvisiace články

Aktuálne správy