Ukrajina očakáva, že do 14. apríla podpíše s Ruskom memorandum o plyne

Ukrajina očakáva, že do 14. apríla podpíše s Ruskom memorandum o dodávkach plynu na nasledujúcich 12 mesiacov, teda do konca marca 2016. Vyhlásil to dnes na brífingu ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšin, ktorého citovala agentúra Reuters.
„Memorandum sa podpíše na celé obdobie až do skončenia vykurovacej sezóny (na jar) 2016,“ vyhlásil minister.
Podľa Demčyšina cena ruského plynu pre Ukrajinu by mohla v 3. kvartáli tohto roka klesnúť až na 220 USD (204,48 eura) za 1000 kubických metrov (m3) v dôsledku zníženia cien komodity na svetových trhoch. Ukrajina považuje v súčasnosti za „férovú“ cenu ruského plynu zhruba na úrovni 250 USD za 1000 m3.
Rusko predĺžilo zľavu z ceny na dodávky plynu pre Ukrajinu, ktorá platila počas takzvaného zimného balíka, o tri mesiace. To znamená, že zľava v hodnote 100 USD na 1000 m3 bude predbežne platiť do konca júna, pričom Ukrajina bude teraz platiť Gazpromu za dodávku 1000 m3 okolo 250 USD (232,36 eura). Oproti cene za 1. kvartál to predstavuje pokles približne o 25 %.
Ukrajinská spoločnosť Naftogaz tento týždeň navrhla ruskej plynárenskej firme Gazprom, aby zimný balík, ktorý okrem iného stanovuje cenu plynu pre Ukrajinu a na ktorom sa Kyjev, Moskva a Brusel dohodli v októbri minulého roka, platil až do skončenia nasledujúcej zimnej sezóny. Gazprom sa však rozhodol požiadať ruskú vládu o predĺženie platnosti dohody zatiaľ o tri mesiace. Vláda v utorok večer (31.3.) s návrhom súhlasila a o ďalšom vývoji chce rozhodnúť v lete.

Súvisiace články

Aktuálne správy