Za veriteľom Váhostavu je žena z ostrova Vanuatu

Podnikateľka Nesita Manceau, ktorá podľa denníka SME stojí v pozadí firmy Lomark, člena výboru veriteľov Váhostavu, šéfovala aj schránkovej firme, ktorá sa v roku 2009 podieľala na pašovaní 35 ton ťažkých zbraní zo Severnej Kórey do Iránu.

V pozadí bratislavskej firmy Lomark, s. r. o., ktorá je členom výboru veriteľov pri reštrukturalizácii stavebnej spoločnosti Váhostav – SK, a. s. (Váhostav), stojí podnikateľka Nesita Manceau z tichomorského ostrova Vanuatu. Ako v stredu informuje denník SME, Manceau šéfovala aj inej schránkovej firme, ktorá sa v roku 2009 podieľala na pašovaní 35 ton ťažkých zbraní zo Severnej Kórey do Iránu.

 

"Lomark, ktorý má za chrbtom Nesitu Manceau, začal dozerať na škrtanie dlhov Váhostavu vďaka tomu, že kúpil pohľadávku voči stavebnej firme za 1,5 mil. eur. Predala mu ju cyperská schránka Efelan," uviedli noviny. Kto je skutočným majiteľom Lomarku, vo Váhostave nevedia. "Nie je v našich silách, aby sme si o každom obchodnom partnerovi zisťovali vlastnícke vzťahy," odkázal Váhostav.

Majiteľom Lomarku je londýnska schránková firma Oldbury Consultants Ltd., ktorej konateľkou je už niekoľko rokov práve Nesita Manceau. Skutočný majiteľ firmy je neznámy. Skutočný vlastník Lomarku teda na svoje utajenie používa rovnakých ľudí a podobné schémy ako ľudia, ktorí sa v decembri 2009 pokúsili pašovať zbrane z Kórey do Iránu. Lomark sa do výboru veriteľov Váhostavu dostal napriek tomu, že mu nedal úver ani nevykonal prácu, za ktorú by mu stavebná firma nezaplatila. Lomark jednoducho kúpil pohľadávku za 1,5 mil. eur od cyperskej firmy Efelan, ktorá Váhostavu pôvodne požičala vyše 10 mil. eur. Až s touto odkúpenou pohľadávkou sa Lomark prihlásil do reštrukturalizácie a zasadol do veriteľského výboru.

Súvisiace články

Aktuálne správy