Paríž a Berlín vyzývajú na boj proti financovaniu terorizmu

Francúzsky minister financií Michel Sapin a nemecký minister financií Wolfgang Schäuble to uviedli v liste európskym komisárom. Vyzvali v ňom okrem iného na prísnejšiu kontrolu anonymných platieb.

Európska únia musí zvýšiť úsilie v boji o zablokovanie financovania terorizmu. Francúzsky minister financií Michel Sapin a nemecký minister financií Wolfgang Schäuble to uviedli v liste európskym komisárom. List prichádza po januárovej deklarácii EÚ, ktorá reagovala na smrteľné útoky islamských militantov vo Francúzsku a inde v Európe. Jedným z návrhov je vytvorenie systému, ktorý umožní zmrazenie aktív ľudí s domicilom v EÚ ako aj ľudí mimo EÚ v prípade, že voči nim existuje takáto právomoc. Traja ozbrojení muži, ktorí v Paríži v januári zabili 17 ľudí, mali francúzske občianstvo.

Ministri taktiež vyzvali na prísnejšiu kontrolu anonymných platieb prostredníctvom osobitných požiadaviek na podávanie správ o pohybe zlata a iných cenných položiek. Ministri rovnako navrhujú kontrolu elektronických platieb napríklad v oblasti platobných kariet a virtuálnych mien. Taktiež navrhujú zmeny, ktoré by viedli k rýchlejšiemu prístupu k údajom z bánk. Sapin a Schäuble tiež vyzvali na kontrolu medzinárodných peňažných tokov v takzvaných „vysoko rizikových oblastiach“.

V decembri Európska rada (ER) a Európsky parlament (EP) odsúhlasili novú legislatívu, ktorá má zabraňovať praniu špinavých peňazí a financovanie terorizmu, pričom sa pracuje na ďalších návrhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy