Buffett vidí odchod Grécka skôr pozitívne: Vznikli by lepšie pravidlá pre verejné financie

, ČTK Foto: SITA

Odchod Grécka z eurozóny by mohol byť pre menovú úniu a jej menu v konečnom dôsledku pozitívnou zmenou. Povedal to preslávený americký investor a miliardár Warren Buffett. Grécku teoreticky hrozí opustenie eura v prípade, že medzinárodní veritelia na čele s eurozónou mu neposkytnú nové úvery, a Atény tak nebudú schopné vyrovnať splatné záväzky.

"Ak to dopadne tak, že Gréci odídu, nemusí to byť pre euro nič zlé," povedal Buffett v americkej televíznej stanici CNBC. "Grexit", ako sa v medzinárodnom slangu označuje prípadný odchod Grécka z eurozóny, by ostatné členské krajiny mohol podľa Buffetta prinútiť k dohode o lepších pravidlách pre verejné financie.

"Ak sa tým všetci naučia, že pravidlá niečo znamenajú, a ak dospejú k dohode o fiškálnej politike alebo o niečom podobnom a budú ju myslieť vážne, mohla by to byť dobrá vec," citovala šéfa investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway agentúra Reuters.

"Euro nie je mŕtve, a nemusí byť mŕtve nikdy, ale k tomu musia krajiny pracovať s väčšou harmonizáciu finančných záležitostí," povedal Buffett CNBC. "Nepôjde to s ľuďmi, ktorí idú dramaticky rôznymi smermi. Nemci nebudú financovať Grékov navždy."

Grécko už niekoľko týždňov rokuje so zástupcami veriteľov o podmienkach uvoľnenia zvyšných zhruba siedmich miliárd eur z dohodnutého úverového balíka a dohoda stále nie je na obzore. Veriteľské inštitúcie považujú navrhnutý zoznam reforiem, ktoré im Grécko predložilo, za nedostatočné a málo konkrétne.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a MMF o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur.

Eurozóna koncom februára súhlasila so štvormesačným predĺžením záchranného programu pre Grécko, výplatu zostávajúcej čiastky ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády. Informovaný zdroj minulý týždeň agentúre Reuters povedal, že ak Grécko nezíska ďalšiu pomoc, dôjdu mu peniaze na splatenie dlhu 20. apríla.

Súvisiace články

Aktuálne správy