Rusko predĺži zľavu na plyn pre Ukrajinu

Vyhlásil to v utorok ruský prezident Vladimir Putin. Tzv. "zimný balík“ dodávok ruského plynu pre Ukrajinu, ktorý vypršal 31. marca, zahŕňal zľavu vo výške 100 USD na tisíc metrov kubických plynu

Rusko predĺži zľavu na cenu plynu pre Ukrajinu do druhého štvrťroku tohto roku. Vyhlásil to v utorok ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra TASS. Rusko v júni minulého roku pre spor o cenu zastavilo dodávky plynu do Ukrajiny. Obe krajiny sa však dohodli na „zimnom balíku“ dodávok ruského plynu. Dohoda, ktorá zahŕňala zľavu vo výške 100 USD na tisíc metrov kubických plynu, vypršala 31. marca. Ruský Gazprom v pondelok požiadal vládu o predĺženie zľavy pre Ukrajinu na ďalšie tri mesiace.

„Koncové ceny plynu pre našich zahraničných zákazníkov sú naviazané na ceny ropy a tie sú na medzinárodných trhoch veľmi volatilné,“ povedal Putin počas stretnutia s premiérom Dmitrijom Medvedevom. „Budeme sa musieť počas troch mesiacov pozrieť na to, čo sa bude diať a v súvislosti s tým prijať dodatočné rozhodnutia,“ povedal Putin.

Ukrajinský minister energetiky Vladimír Demčišin podľa agentúry RIA očakáva, že Ukrajina bude v druhom kvartáli platiť Rusku 248 USD za tisíc metrov kubických plynu. V prvom kvartáli Ukrajina platila 365 USD za tisíc kubických metrov.

(1 EUR = 1,0759 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy