Slovensko prehĺbi ekonomickú spoluprácu s Tureckom

V rámci návštevy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana boli podpísané dve memorandá, jedno medzi Slovenskou agentúrou pre rozvoj a investície a tureckou Radou pre zahraničné hospodárske vzťahy. Druhé memorandum uzavrela Slovak Business Agency a turecká Organizácia pre rozvoj malých a stredných podnikov.

Slovensko prehĺbi vzájomnú ekonomickú spoluprácu s Tureckom. Vyplýva to z memoranda, ktoré v utorok podpísala Slovenská agentúra pre rozvoj a investície (SARIO) a turecká Rada pre zahraničné hospodárske vzťahy (DEIK) v rámci Slovensko-tureckého podnikateľského fóra. Memorandum je zamerané na podporu investícií a obchodu medzi oboma krajinami. Zároveň bolo podpísané aj memorandum medzi Slovak Business Agency (SBA) a tureckou Organizáciou pre rozvoj malých a stredných podnikov (KOSGEP).

“Naše dnešné rozhovory sa dotýkali nielen posilnenia spolupráce v oblasti bezpečnosti, v oblasti hospodárstva, ale boli to aj diskusie o tom, ako a čo môžeme spoločne spraviť preto, aby sa posilnila oblasť ekonomiky, vedy a inovácií,“ povedal v utorok prezident SR Andrej Kiska. Podľa hlavy štátu sa Slovensko má čo učiť od Turecka, napríklad v oblasti cestovného ruchu. “Prístup k ľuďom, pracovitosť, ochota starať sa o turistov je príkladom, a nie nadarmo sa Turecko stalo z pohľadu zaujímavosti pre slovenských občanov druhou najvyhľadávanejšou krajinou,“ poznamenal.

“Som presvedčený, že existuje obrovský potenciál pre obchod a investície so Slovenskom. Pretože Slovensko je v blízkosti či východných či západných európskych trhov,“ povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa neho má naša krajina zručnú pracovnú silu, prírodné zdroje, stabilné prostredie a atraktívne podmienky. “Preto sa Slovensko stalo centrom záujmu pre zahraničných investorov, zvlášť v oblasti automobilového priemyslu. Aj napriek globálnej finančnej kríze a ekonomickej recesii v Európe Slovensko vykázalo rast,“ dodal Erdogan. Turecký prezident vyzval podnikateľov a firmy zo svojej krajiny, aby investovali na Slovensku.

Podnikateľské fórum sa uskutočnilo 31. marca tohto roka pri príležitosti návštevy tureckého prezidenta v Slovenskej republike. Na fóre podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák privítal slovenského prezidenta Andreja Kisku, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana aj ministra hospodárstva Tureckej republiky Nihata Zeybekciho. Podujatie bolo zamerané na oblasti ako energetika, cestovný ruch, stavebníctvo, strojárstvo, zdravotný cestovný ruch, potravinársky sektor, obranný priemysel a transfer technológií.

Súvisiace články

Aktuálne správy