Poistná suma pre dron sa môže vyšplhať až na takmer 2 milióny eur

Poisťovne pre stúpajúci trend lietajúcich robotov vytvárajú aj nový druh poistenia zodpovednosti za škodu vyplývajúcu z prevádzky bezpilotného lietadla. Allianz – Slovenská poisťovňa (SP) eviduje desiatky žiadostí o poistenie dronov. Poistná suma pre dron sa môže podľa jeho vzletovej hmotnosti vyšplhať až na takmer 2 milióny eur.

Drony, bezpilotné lietadlá, už nie sú len technickým úletom zo sci-fi filmov. Za uplynulé roky sa stali realitou a ľudia objavujú čoraz väčšie možnosti ich využitia. Uplatnenie našli v armáde, monitorujú rozsah prírodných katastrof, strážia hranice, doručujú zásielky. Namiesto pilota ich riadi navigátor či predvolený letový program. Avšak v prípade havárie sa nimi spôsobená škoda môže vyšplhať vysoko.

Podľa nariadenia Európskeho parlamentu zatiaľ drony nepotrebujú osvedčenie letovej spôsobilosti a navigátori ich môžu obsluhovať bez preukazu. Na Slovensku však všetky bezpilotné lietadlá musia byť pod dozorom Dopravného úradu, ktorý si vedie detailnú evidenciu prostriedkov schopných lietať bez pilota.

Poistenie dronov je možné prirovnať k povinnému zmluvnému poisteniu lietadiel, ktoré pilotuje posádka. Aj keď toto poistenie zatiaľ povinné nie je, v prípade nehody kryje škodu spôsobenú dronom inej osobe a jej majetku, avšak nie škodu na samotnom bezpilotnom lietadle.
TASR informoval Artur Šturmankin z Allianz – SP.

Súvisiace články

Aktuálne správy