Je Rusko poslednou nádejou na prežitie Grécka?

, CNBC Foto: SITA

Je to ako v prípade spojených nádob. Ako na jednej strane ubúdajú zásoby Grécka, na strane druhej rastie napätie vo zvyšku Európy. Začína to vyzerať, ako by už prichádzala do úvahy len posledná nádej, pomoc na finančné prežitie by mohla prísť z Ruska.

Stretnutie gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa a ruského prezidenta Vladimira Putina je naplánované na 8. apríla, špekuluje sa o tom, že na stôl by sa mohla dostať i ponuka pomoci. Rusko už pred časom deklarovalo, že je ochotné ponúknuť Grécku peniaze, ale to bolo ešte pred tým, ako krajiny eurozóny začali páliť mosty a začali hovoriť o neodkladnom splácaní dlhu.

Situácia ale dozrela, predpokladá sa, že Grécku dôjdu peniaze do 20. apríla. Tlak vyvolávaný na Atény, aby už konečne pripravili dôveryhodný zoznam reforiem, ktoré by umožnili Grécku prijať poslednú tranžu pomoci v hodnote zhruba 7 miliárd eur, každým dňom rastie. Zatiaľ sa ale veriteľov presvedčiť nepodarilo, ostatný zoznam reforiem zamietli pod stôl tento víkend. Ako to tak zostane, ďalšia pomoc zostane pod zámkom.

"Veritelia konečne očakávajú diskusiu o nevyhnutnej reštrukturalizácii gréckeho dlhu," povedal Tsipras v gréckom parlamente podľa správy Associated Press v pondelok. "Bez takéhoto kroku nie je možné dlh vrátiť." Grécko je závislé na poslednej tranži pomoci, pretože v apríli má vyrovnať splátky úverov, prvú vo výške 450 miliónov eur pre MMF už 9. apríla. Čas beží. V tejto súvislosti by stretnutie Grécka s Ruskom 8. apríla mohol včas poskytnúť zadlženému Grécku finančná pomoc. Veď v minulosti už takúto ponuku dalo.

Ruský minister financií Anton Siluanov povedal pre CNBC ešte v januári, tesne potom, čo bol zvolený Tsipras a jeho ľavicová SYRIZA, že Rusko by uvažovalo o poskytovaní finančnej pomoci zadlženému Grécku, aj keby ponuka nebola prijatá.

Grécko má rôzne kultúrne väzby s Ruskom, rovnaké kresťanské tradície a zdieľalo aj kritiku európskych sankcií voči Rusku po anexii Kryme a konflikte vo východnej Ukrajine. Nemecký denník Der Spiegel v pondelok napísal, že grécka vláda bude rokovať o znížení cien zemného plynu z Ruska a zrušenie embarga na určité typy gréckych výrobkov, ako je napríklad ovocie.

Zsolt Darvas z európskeho think tanku Bruegel pre CNBC povedal, že pokiaľ Grécko išlo po peniaze do Ruska, mohlo by to mať "ďalekosiahle dôsledky. Naozaj dúfam a verím, že Tsipras a ďalší členovia gréckej vlády, pochopia, že sú členmi Európy a ich budúcnosť je v Európe," povedal Darvas s tým, že peniaze z Ruska by mohli vyvolať väčšiu nedôveru medzi Gréckom a jeho susedmi.

Pravdepodobnosť, že sa Grécko dopracuje k dohode s Ruskom je malá, verí Darvas, aj keď Kremeľ pravdepodobne zopakuje svoju ponuku finančnej pomoci. "Pravdepodobnosť, že Grécko prijme finančnú podporu z Ruska nie je nulová, ale myslím si , že je to veľmi, veľmi nepravdepodobné," povedal Darvas pre CNBC.

Grécko potrebuje tretiu pomoc vo výške okolo 30-40 miliárd eur rozložených na najbližšie tri alebo štyri roky. S dôverou, akú má dnes Grécko z pohľadu jeho veriteľov, najmä Nemecka, by mohlo byť získanie väčšieho balíka pre Grécko náročnejšie.

Riešenie gréckych problémov s financovaním pred veľkonočnými sviatkami tak zostáva nepravdepodobné a to aj napriek tomu, že hlavná dohoda o programe reforiem by sa mala dosiahnuť ešte tento týždeň. Veritelia nesúhlasia s vyplácaním pomoci bez toho, aby neboli predložené opatrenia zo strany vlády v Aténach. Rovnako ECB v najbližšej dobe neplánuje zmäkčiť svoj postoj voči Grécku.

Súvisiace články

Aktuálne správy