Japonsko zaujalo opatrný postoj k AIIB, Taiwan a Čína chcú byť členmi

Japonsko zaujalo opatrný postoj k čínskemu projektu novej Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry (AIIB). To naznačuje, že si nechá ujsť dnešný, posledný termín na podanie žiadosti o členstvo v banke. Taiwan a Nórsko zase oznámili, že sa chcú zapojiť do čínskeho projektu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Japonský minister financií Taro Aso zopakoval oficiálne stanovisko Tokia, ktoré má obavy zo spôsobu riadenia AIIB, a tiež o udržateľnosť jej dlhu.
AIIB založilo 21 ázijských krajín na čele s Čínou. Jej úlohou bude financovať projekty rozvoja infraštruktúry v regióne. Spojeným štátom sa však nová banka nepáči, považujú ju za rivala Svetovej banky (SB) i Ázijskej rozvojovej banky. Washington AIIB vyčíta netransparentnosť a obáva sa, že ju Peking bude využívať na zvýšenie svojho vplyvu vo svete.
Najväčším akcionárom banky bude Čína, ktorá sľúbila, že do nej vloží kapitál vo výške 50 miliárd USD (46,10 miliardy eur), čo je polovica z plánovaného počiatočného kapitálu 100 miliárd USD.
Taiwan, ako sa zdá, má záujem o vstup do AIIB napriek napätým vzťahom s pevninskou Čínou, ktorá si stále robí nárok na ostrov.
V oficiálnom vyhlásení úradu taiwanského prezidenta sa uvádza, že vstup do AIIB umožní ostrovu viac sa zapojiť do ekonomických štruktúr v regióne a prípadne aj do ďalších nadnárodných organizácií.
Oficiálny postoj Pekingu k žiadosti Taiwanu zatiaľ nie je známy. Čínske ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti len zopakovalo, že projekt novej banky je otvorený a vítaný je každý. Ale Čína považuje ostrov za svoju odtrhnutú provinciu a neuznáva jeho nezávislosť.
Mnohé štáty vrátane USA pod tlakom Číny tiež neuznali nezávislosť ostrova. Taiwan nie je ani členom OSN, Svetovej banky či Medzinárodného menového fondu.

Súvisiace články

Aktuálne správy