Čistý zisk Gazpromu podľa ruských účtovných štandardov klesol o vyše 2/3

Čistý zisk ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom klesol minulý rok o viac než dve tretiny. Oznámila to ruská firma, ktorá zároveň dodala, že od partnerov v plánovanom projekte plynovodu Južný prúd prevzala podiely a firmy vyplatila. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ruský koncern v pondelok (30.3.) oznámil, že jeho čistý zisk za minulý rok podľa ruských účtovných štandardov klesol o 70 % na 189 miliárd rubľov (3,02 miliardy eur). Zisk podľa ruských účtovných štandardov sa týka len materskej spoločnosti, nie dcérskych firiem ako GazpromNefť či elektrárenského biznisu. Spoločnosť zároveň dodala, že v plánovanom projekte Južný prúd prevzala od zahraničných partnerov podiely, pričom im vyplatila okolo 56 miliárd rubľov. Rusko projekt zrušilo koncom minulého roka a ako dôvod uviedlo prekážky, ktoré projektu kládla Európska únia.
Plynovod mal viesť ruský plyn po dne Čierneho mora do Bulharska a ďalej do krajín strednej a južnej Európy. Cieľom tohto projektu bolo obísť Ukrajinu, s ktorou sa Rusko už niekoľkokrát dostalo do sporu za ceny suroviny. Namiesto Južného prúdu sa Rusi rozhodli pre alternatívu, ktorou by mal byť plynovod vedúci cez Turecko.
V súvislosti s ukončením projektu Južný prúd Gazprom uviedol, že odkúpil 20-% podiel talianskej spoločnosti Eni za 22,42 miliardy rubľov, ďalej 15-% podiel nemeckého Wintershallu za 16,85 miliardy a 15-% podiel francúzskej EDF za 16,82 miliardy rubľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy