NBS bude udeľovať nebankovým spoločnostiam licencie

Nebankové spoločnosti budú môcť poskytovať pôžičky len vtedy, ak budú mať licenciu. V rámci povoľovacieho konania im ju bude udeľovať Národná banka Slovenska (NBS). Túto zmenu prináša novela zákona o spotrebiteľských úveroch a pôžičkách, ktorá nadobúda účinnosť 1. apríla. Cieľom právnej normy je zvýšiť transparentnosť a výkon kontroly na trhu spotrebiteľských úverov.
Zákon stanovuje, akým spôsobom budú môcť subjekty získať povolenie na poskytovanie spotrebiteľských úverov. Toto povoľovacie konanie má nahradiť v prípade nebankových spoločností proces zápisu do registra veriteľov. „Na banky sa licencovanie nebude vzťahovať, keďže vykonávajú uvedenú činnosť na základe bankového povolenia. Kontrolu a dohľad nad činnosťou veriteľov poskytujúcich spotrebiteľské úvery preberie v celom rozsahu NBS,“ vysvetlil rezort financií v dôvodovej správe k novele zákona. Povolenie na poskytovanie spotrebiteľských úverov bude obmedzené alebo neobmedzené.
Ďalšou novinkou je, že spoločnosti, ktoré poskytujú spotrebiteľské úvery, budú povinné nahliadať do registra údajov o spotrebiteľských úveroch. Na základe informácií z tohto registra by mali podľa MF SR vedieť lepšie posúdiť, či bude klient schopný pôžičku splácať.
„Veriteľ je na základe zákona povinný poskytovať po uzatvorení zmluvy o spotrebiteľskom úvere aspoň do jedného registra zákonom stanovené údaje. Vzhľadom na povinnosť veriteľa nahliadať do registra údajov o spotrebiteľských úveroch sa písomný súhlas so spracovaním osobných údajov nahrádza súhlasom spotrebiteľa na základe zákona,“ uvádza sa v dôvodovej správe. Spoločnosti by mali do registra poskytovať údaje napríklad o výške poskytnutého úveru, dátum jeho splatnosti, ale aj omeškanie splátok zo strany spotrebiteľa.
Opatrenia obsiahnuté v novele vychádzajú z Koncepcie ochrany spotrebiteľov na finančnom trhu, ktorú schválila vláda SR v januári tohto roka.
NBS už pripravila metodické usmernenie k podávaniu žiadostí o udelenie povolenia na poskytovanie spotrebiteľských úverov, ktoré je zverejnené na webovom sídle národnej banky. Žiadatelia o povolenie sa tak môžu dozvedieť bližšie informácie o podmienkach na udelenie týchto povolení, ako aj o rozsahu a spôsobe preukazovania splnenia podmienok. „Zásadnou požiadavkou bude preukázanie systému na posudzovanie platobnej schopnosti klientov a systému na poskytovanie týchto úverov vrátane postupov pri riešení nesplácania poskytnutého úveru a postupov pri vybavovaní reklamácií,“ informuje na svojom webe NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy