Grécky premiér avizuje rokovania o odľahčení dlhu

Medzinárodní veritelia Grécka v pondelok podľa gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa súhlasili s tým, že rokovania o odľahčení gréckeho dlhu sa začnú v júni

Medzinárodní veritelia Grécka v pondelok súhlasili s tým, že rokovania o odľahčení gréckeho dlhu sa začnú v júni. Grécky premiér Alexis Tsipras to povedal v pondelok. Minulý rok dlh Grécka presiahol 177 % hrubého domáceho produktu (HDP). Grécko podľa Tsiprasa potrebuje reštrukturalizovať svoje dlhy, aby ich mohlo splácať, pričom tak poukázal na otázku ďalších úľav, ktorá mala významné miesto v jeho kampani pred januárovými parlamentnými voľbami.

 

Jeho slová potvrdzuje aj tajomník ministerstva financií Dimitris Mardas. "Riešenia sú známe. Buď bude úprava dlhu, alebo predĺženie lehoty splatnosti, prípadne budú splátky naviazané na rast exportu, či HDP, alebo sa zníži úroková sadzba,“ povedal. Generálny tajomník Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángel Gurría vyhlásil, že o odľahčení dlhu sa nediskutovalo. Zároveň však vylúčil vystúpenie Grécka z eurozóny.

Grécky premiér Alexis Tsipras v pondelok vyhlásil, že jeho vláda je pripravená plniť februárovú dohodu s veriteľskými krajinami eurozóny, nemieni to však robiť za každú cenu. Podľa jeho vyjadrenia na pôde gréckeho parlamentu sa snaží dosiahnuť "čestný kompromis" a stredopravicová opozícia by mala podporiť jeho postoj vo vyjednávaní s veriteľmi ako aj v otázke ukončenia úsporných opatrení spojených s prijímaním zahraničnej finančnej pomoci. Dodal, že stratégia vlády pod vedením radikálnej ľavice už začala prinášať úžitok a vďaka novoprijatému zákonu uľahčujúcemu vyrovnávanie daňových nedoplatkov pritieklo do štátnej pokladnice za jediný týždeň 100 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy