Spotrebiteľské výdavky v USA vzrástli vo februári o 0,1 %

Spotrebiteľské výdavky v Spojených štátoch zaznamenali vo februári len minimálny rast, a to napriek výraznému rastu príjmov. Ekonómovia však očakávajú, že vyššie osobné príjmy sa odrazia na výdavkoch spotrebiteľov v nasledujúcich mesiacoch. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotrebiteľské výdavky vzrástli minulý mesiac o 0,1 % po 0,2-% poklese v januári aj decembri. Ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg počítali s rastom o 0,2 %.
Osobné príjmy pritom vzrástli o 0,4 %, teda rovnakým tempom ako v januári. Ekonómovia počítali s 0,3-% rastom. Pri výraznejšom raste príjmov než výdavkov vzrástla miera úspor na 5,8 %, čo je najvyššia miera úspor od decembra 2012.
Ekonómovia predpokladajú, že vyšší rast príjmov a nižšie výdavky vo februári sa odrazia na zvýšených výdavkoch v nasledujúcich mesiacoch. „Vďaka poklesu cien benzínu v minulom období majú domácnosti niečo ušetrené a zotavovanie trhu práce zasa vytvára predpoklad na pokračovanie rastu miezd,“ povedal ekonóm z Capital Economics Paul Ashworth. Ako dodal, takýto vývoj dáva dostatočný priestor na výrazný rast spotreby v 2. štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy