V strážskej oceliarni Slovakia Steel Mills budú hromadne prepúšťať

V oceliarni Slovakia Steel Mills (SSM) v Strážskom, ktorá skončila v konkurze, sa bude hromadne prepúšťať. O prácu príde väčšina jej zamestnancov.
„Prepúšťanie je naplánované v období od 23. marca do 30. júna 2015 ako následok vyhlásenia konkurzu na spoločnosť,“ informoval TASR Peter Mika z Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Michalovciach.
Správca konkurznej podstaty skrachovanej oceliarne – KRÁLIK & PARTNERS, konkurzy a reštrukturalizácie k. s., spresnil, že o prácu by malo prísť viac 300 zamestnancov akciovej spoločnosti SSM. Zemplínska fabrika doteraz zamestnávala viac ako 400 ľudí.
„Od 1. apríla sa budú prihlasovať zamestnanci na úrade práce. Končíme takmer všetci – vyše 90 % pracovníkov mimo tých, ktorí zostanú pracovať v továrni v rámci údržby,“ uviedol pre TASR odborový predák SSM Dušan Varga. Väčšina zamestnancov sa podľa jeho slov dohodla na ukončení pracovného pomeru so zamestnávateľom dohodou s nárokom na odstupné.
Vo východoslovenskej továrni sa nevyrába od decembra 2014. Konkurz na spoločnosť schválil súd vo februári tohto roka po tom, čo sa neúspešne dožadovala reštrukturalizácie. V súčasnosti prebieha v rámci konkurzu prihlasovanie veriteľov.
„Miera uspokojenia veriteľov závisí taktiež od výšky pohľadávok proti podstate, nákladov konkurzu, medzi ktoré sa radia aj mzdy zamestnancov,“ uviedol Matúš Králik zastupujúci uvedeného správcu konkurzu. Jedným z opatrení na zníženie pohľadávok proti podstate je teda aj ohlásené hromadné prepúšťanie.
SSM, a. s., producenta betonárskej ocele a valcovaného drôtu, založili v roku 2007 ako dcérsku spoločnosť holandskej firmy Steel Assets Management B.V. Financovanie investičnej časti bolo zabezpečené formou úveru od Českej exportnej banky (ČEB). V máji 2014 začala predaj pohľadávky voči SSM, ktorá vznikla nesplácaním úveru.
„Je možné, že sa firma predá v konkurze a budeme pracovať ďalej. Informovali nás však, že by sme sa mohli vrátiť do práce najskôr v závere tohto roka,“ dodal odborár Varga. „Osobne verím, že šanca je naozaj vysoká. Optimistický scenár podľa môjho názoru môže počítať s obnovením výroby do konca kalendárneho roka 2015. Ale jeho naplnenie bude závisieť od viacerých faktorov, ktoré dnes ešte nemožno presne vyhodnotiť,“ doplnil slová odborára Králik.

Súvisiace články

Aktuálne správy