Neistota súvisiaca s Gréckom oslabila euro

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Neistota súvisiaca s Gréckom oslabila euro,“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 30. marca (SITA, Reuters) – Spoločná európska mena v pondelok oslabila. Poškodila ju neistota, či Atény a ich veritelia budú schopní dosiahnuť dohodu, ktorá pomôže Grécku zabezpečiť si financie pred tým, ako sa jeho peňažné rezervy vyčerpajú. Dolár stúpol v reakcii na to, že šéfka amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová podporila názor, že Fed pravdepodobne v neskoršej časti tohto roka začne zvyšovať úrokové sadzby.

Oproti jenu dolár posilnil o 0,5 % na 119,78 JPY/USD a euro voči americkej mene kleslo o 0,6 % na 1,0830 USD/EUR. Euru iba málo pomohla správa, ktorá ukázala, že spotrebiteľské ceny v Nemecku sa zotavili. Simon Smith, hlavný ekonóm spoločnosti FxPro, uviedol, že lepšie údaje z Nemecka iba zastavia oslabovanie eura, ale nestačia na to, aby spoločná mena začala rásť.

Poľský zlotý a česká koruna v pondelok oproti spoločnej európskej mene posilnili, ale maďarský forint oslabil. Zlotý si do 10:41 SELČ pripísal 0,12 % a stúpol na 4,094 PLN/EUR a koruna si prilepšila o 0,04 % na 27,460 CZK/EUR. Forint však klesol o 0,04 % na 300,020 HUF/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy