Koncern BKS Bank dosiahol vlani zisk 46,6 mil. eur

Na Slovensku stúpol objem vkladov na 26 mil. eur a objem úverov predstavoval 51,2 mil. eur

Rakúsky koncern BKS Bank dosiahol v minulom roku čistý zisk 46,6 mil. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 14,8 %. Najdôležitejším podielom na zisku bol podľa vyjadrení spoločnosti úrokový výnos. Úrokový prebytok pred zabezpečením rizík vo výške 157,3 mil. eur bol o 7,6 % vyšší rok pred tým. Celková bilančná suma bola na konci minulého roka na úrovni 6,86 mld. eur. Vklady tvorili 5,01 mld. eur a úvery pred zabezpečením rizika boli za 5,02 mld. eur.

BKS Bank pôsobí aj na Slovensku a s jej fungovaním je koncern spokojný. Objem vkladov stúpol z úrovne 17,1 mil. eur na 26,1 mil. eur. Objem úverov vo výške 51,2 mil. eur bol vlani vyšší o 4,7 mil. eur v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Cieľom obchodného roka 2015 je ďalší rozvoj siete pobočiek. Od apríla otvorí novú pobočku v Banskej Bystrici. Počas roka plánuje otvoriť ešte ďalšiu pobočku v Žiline.

BKS Bank je na slovenskom lízingovom trhu zastúpená spoločnosťou BKS-Leasing s.r.o., pričom ťažiskom jej činnosti je lízing motorových vozidiel a nehnuteľností. Po kritickom roku 2013, v ktorom lízingový trh všeobecne podľa vyjadrení firmy stagnoval, je podľa nich potešujúce, že objem lízingu BKS stúpol z 30,3 mil. eur v roku 2013 na 32,6 mil. eur v roku 2014. V lete 2014 sa zároveň uskutočnila fúzia spoločnosti BKS Finance s.r.o. s BKS-Leasing s.r.o. s cieľom zníženia administratívnej záťaže.

Rakúska spoločnosť BKS Bank riadi bankové a lízingové obchody v Rakúsku, Slovinsku, Chorvátsku a na Slovensku. Banka má zastúpenia aj v Maďarsku a Taliansku. BKS Bank AG, pobočka zahraničnej banky v SR, bola do obchodného registra zapísaná 1. novembra 2010. Po skúšobnej prevádzke od januára 2011 začala banka v marci poskytovať služby pre firemnú klientelu. Svoje zastúpenie otvorila na Slovensku ešte koncom júna 2007, pretože ako partner pri cezhraničných finančných operáciách týkajúcich sa Slovenska chcela rozširovať svoju obchodnú činnosť za hranice Rakúska. V októbri 2007 zástupcovia BKS informovali, že sa banka stala 100-percentným vlastníkom slovenskej spoločnosti Kofis Leasing, ktorá sa premenovala na BKS-Leasing.

Súvisiace články

Aktuálne správy