Pri vybavovaní úveru je vhodné sa pýtať nielen na úrok, ale aj benefity

Záujemcov o úvery na Slovensku zaujíma najmä úrok a chcú ho čo najnižší. Zároveň netušia, aké úroky vlastne banky ponúkajú a ani ten svoj nepamätajú. Takto vyzerá finančné správanie sa pri spotrebných úveroch. Ukázal to prieskum Sberbank Slovensko.

Skoro polovica ľudí (48 %) by pri spotrebnom úvere najradšej vedela výšku úroku už hneď na začiatku procesu. Ďalšia vyše tretina (34 %) by chcela čo najnižší úrok, aj keby musela čakať na schválenie pôžičky dlhšie. Paradoxne však väčšina spotrebiteľov (59 %) netuší, aký úrok na svojom úvere majú.

"Je prekvapivé, že šesť z desiatich spotrebiteľov si nepamätá, akú sadzbu majú na svojej pôžičke, hoci ju považujú za jedno z najdôležitejších kritérií pri výbere. Oberajú sa tak o možnosť ušetriť, keďže sa nevedia zorientovať, či je v porovnaní s aktuálnymi ponukami na trhu ich úver ešte stále výhodný," vysvetľuje produktový manažér Sberbank Slovensko Marián Zemjanek. Spotrebitelia si totiž podľa prieskumu často nie sú istí ani tým, či dostali taký výhodný úrok, aký banka v tom čase ponúkala (38 %).

Podľa Zemjanka úroková sadzba je jeden z hlavných parametrov, ktorý ovplyvňuje výšku celkových nákladov pri úverových produktoch, no zďaleka nie je jediným. Veľkú váhu majú aj ďalšie benefity. V prípade spotrebných úverov môže dodatočný benefit ponúknutý bankou nakoniec rozhodnúť o výhodnosti pôžičky viac, ako samotný úrok. Dôležité je preto porovnávať ponuky na trhu nielen podľa sadzby, ale aj podľa výhod.

TASR informovala Ľubomíra Chmelová zo Sberbank Slovensko.

Súvisiace články

Aktuálne správy