Leták Sociálnej poisťovne neinformuje korektne, tvrdí ADSS

Podľa Asociácie dôchodkových správcovských spoločností list informuje nekorektne o zhodnotení úspor a porovnáva veličiny, ktoré spolu nesúvisia.

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) sa ohradzuje voči informáciám, ktoré sú uvedené na letáku Sociálnej poisťovne. Ako tvrdí, list neinformuje korektne o priemernom ročnom zhodnotení úspor v druhom pilieri. „Celková výkonnosť meraná štandardným spôsobom za obdobie 22. 3. 2005 – 27. 2. 2015 predstavovala u akciových fondov 33,91%, u zmiešaných 32,65 % a u garantovaných 29,08 %. Celková výška inflácie za uvedené obdobie však bola na Slovensku 25,61 %,“ konštatovala ADSS s tým, že hodnota reálnej výkonnosti fondov nie je záporná, ako to uvádza leták. Za nekorektné považuje asociácia aj porovnávanie aktuálnej dôchodkovej hodnoty a valorizácie dôchodkov so zhodnotením vo fondoch, keďže ako tvrdí tieto veličiny navzájom nesúvisia.

Asociácii na druhej strane v liste Sociálnej poisťovne chýba údaj o tom, koľko si štát v súčasnosti na každý vyplatený dôchodok požičiava. „Sporiteľ nenájde v letáku ani zmienku o tom, aký vplyv bude mať demografický vývoj na výšku dôchodku z prvého piliera a ani hranicu jeho udržateľnosti pri zachovaní dnešných parametrov,“ uvádza asociácia. Sociálna poisťovňa by podľa nej mala v záujme vyvážených informácií uviesť na správnu mieru nielen výkonnosti dôchodkových fondov, ale zároveň doplniť aj odpovede na spomínané otázky.

Druhý dôchodkový pilier sa otvára od 15. marca do 15. júna tohto roka. V tomto období sa tak budú môcť súčasní sporitelia v druhom pilieri vrátiť späť do výlučne prvého, štátneho priebežného piliera a do druhého piliera budú môcť vstúpiť osoby, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia dostávajú všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy