Od 1. apríla môže zvýhodnenú hypotéku dostať viac mladých ľudí

Hypotéku pre mladých môže už od 1. apríla získať viac mladých ľudí. Strop príjmovej hranice, ktorý bude platný do konca júna, sa zvýši oproti súčasnej hranici o viac ako 105 eur na 1193,4 eura.

Hypotéku pre mladých môže už od 1. apríla získať viac mladých ľudí. Strop príjmovej hranice, ktorý bude platný do konca júna, sa zvýši oproti súčasnej hranici o viac ako 105 eur na 1193,4 eura. Pri dvojici sa hranica zdvojnásobí na 2386,8 eura.
Štatistický úrad zverejňuje priemernú mzdu v národnom hospodárstve a tá sa mení každý štvrťrok. Keďže od 1. apríla sa hranica na získanie zvýhodnenej hypotéky zvyšuje aj z dôvodu možných 13. platov či prípadných koncoročných odmien, práve v 2. štvrťroku 2015 bude najvyššia a šancu získať ju tak bude mať najviac mladých ľudí v tomto roku. Horná hranica na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých je totiž 1,3-násobkom priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Strop príjmu sa mení každý štvrťrok. Najbližšie sa tak stane v júli.
Hypotéka pre mladých je pre ľudí od 18 do 35 rokov, rozhodujúci je vek ku dňu podania žiadosti. Priemerný príjem v predchádzajúcom roku nesmie presahovať stanovenú hranicu. Príspevok sa poskytuje na prvých 5 rokov splácania, najviac zo sumy 50.000 eur. Úroková sadzba sa znižuje o 3 % (2 % dotuje štát, 1 % banka). Do posudzovania nároku na štátny príspevok sa nezapočítavajú diéty, výživné alebo štipendium doktoranda.
TASR informovala Zuzana Eliášová z ČSOB.

Súvisiace články

Aktuálne správy