Budúcnosť, alebo posledný zúfalý pokus: Platobná karta, ktorá dokáže meniť svoje číslo

, CNN Money

Banky sa všemožne snažia obmedziť podvody a zneužitia platobných kariet. Najnovšie sa objavil prototyp karty s plávajúcim kódom.

S novinkou prišla francúzska firma Oberthur Technologies, verí, že v roku 2017 sa jej produkt uchytí vo veľkých bankách.

Na zadnej strane platobnej karty je miniatúrny displej napájaný lítium-iónovou batériou, podobne ako telefón, o veľkosti poštovej známky. Počítačový čip náhodne zmení číslo každých 40 alebo 60 minút. Inžinierom sa podarilo vtesnať všetko do štandardnej, ​​0,76 mm hrubej, karty.

Zmena kódu znefunkční kartu pre niekoho, kto by si len opísal číslo kreditnej karty, dátum vypršania platnosti a číslo zo zadnej strany. Malo by to byť kompletnejšie riešenie, než aké sa v súčasnosti používa.

Dynamický CVV kód (číslo na zadnej strane karty), sa vytvára dočasné heslo overené bankou pri s každej transakcii, takže ukradnuté údaje budú mať obmedzenú životnosť, po niekoľkých minútach sa zmenia. "Veríme, že dynamický CVV výrazne zníži množstvo podvodov," povedal Martin Ferenczi, z Oberthur Technologies. Ale len v prípade, že kyberzločinci neprídu na to, podľa akého matematického algoritmu sa čísla menia. To by ale nebola hlavná prekážka masovejšie rozšírenia.

Ako vždy bariérou je cena. Takáto karta je 50 krát drahšia ako tie s magnetickým prúžkom vydávané bankami v Spojených štátoch. Áno je to neuveriteľné, ale skutočne tam majú ešte karty s magnetickým prúžkom, ktoré sa u nás používajú napríklad v stravovacích, či dochádzkových systémoch. Ale aj od tých čipových je nová karta 10 krát drahšia, kus vyjde na 10 až 20 dolárov.

Cenový rozdiel je tým pádom priepastný. Najväčšie banky vydávajú desiatky miliónov kariet. Výmena 30 miliónov kariet by mohol stáť 300 miliónov dolárov. "Otázka znie, je tu obchodný model pri takejto cene?" pýta sa Ferenczi.

Možno by pomohlo správne načasovanie, ale dnes bude asi ťažké získať americký trh, kde banky upgradovali karty iba dva roky dozadu. Ferenczi si však myslí, že znížené náklady na podvody a minimalizovanie stresu pre zákazníkov za to stojí. A pridaná hodnota v podobe bezkontaktnej platby len ušetrí čas pri pokladni. Výrobcovia ako Apple, alebo Samsung sa snažia urobiť všetko, aby najnovšie smartfóny boli skutočne inteligentné a vedeli toho čo najviac. A to je dôvod, prečo by táto dynamická karta mohla byť posledným výkrikom fyzickej podoby platobnej karty.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy