Soros je pripravený investovať na Ukrajine 1 mld. USD

Americký miliardár vyzýva západné krajiny, aby pripravili plán podpory investícií do ukrajinskej ekonomiky

Americký miliardár a filantrop George Soros je pripravený investovať na Ukrajine z vlastných peňazí 1 mld. USD, ak západné krajiny pripravia plán rozvoja tamojšej ekonomiky. Západ môže pomôcť Ukrajine poskytnutím financovania s úročením blízko nuly a tým zvýšiť príťažlivosť krajiny pre investorov, povedal Soros v rozhovore, ktorý zverejnil v pondelok rakúsky denník Der Standard.

"Západ môže pomôcť Ukrajine tým, že zvýši jej atraktivitu pre investorov. Nevyhnutné je zabezpečenie proti politickým rizikám. To môže mať formu mezanínového financovania pri úrokových sadzbách Európskej únie, ktoré sú veľmi blízko nule," uviedol Soros

Známy investor v minulosti naliehal na Západ, aby zvýšil pomoc Ukrajine a načrtol plán financovania, ktorý by mal do ukrajinskej ekonomiky priniesť zhruba 50 mld. USD. Finančná angažovanosť Západu je potrebná, ak má Ukrajina odolať stupňujúcej sa agresii zo strany Ruska, zdôraznil miliardár. Na Ukrajine podľa svojich slov eviduje konkrétne investičné projekty, napríklad v poľnohospodárstve alebo rozvoji infraštruktúry, ktoré musia byť ziskové. „Profitovala by z toho moja nadácia, nie ja osobne. Aby sa angažoval súkromný sektor, je však potrebné silné politické vedenie," upresnil Soros.

Ukrajina podľa neho potrebuje okolo 50 miliárd dolárov. Pozitívny vývoj v krajine by prospel aj EÚ. "Ukrajina chráni európsku hranicu. Predovšetkým však krajina bojuje za základné európske hodnoty, ako sú právny štát a sloboda. Na to sa často zabúda."

Manažér hedgeových fondov, ktorý sa preslávil najmä špekuláciami proti britskej libre v roku 1992, ďalej uviedol, že pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny je zhruba jedna ku trom. V rozhovore minulý týždeň ju ešte vyhodnotil ako 50-percentnú.

Súvisiace články

Aktuálne správy