Nálada v slovenskej ekonomike sa v marci zhoršila

Indikátor ekonomického sentimentu klesol o 0,6 bodu na 101,1 bodu

Správa „EKONOMIKA: Nálada v slovenskej ekonomike sa v marci zhoršila“, rozšírená o vyjadrenie analytika Home Credit Michala Kozuba v druhom odseku.

BRATISLAVA 30. marca (SITA) – Nálada v slovenskej ekonomike sa v treťom mesiaci zhoršila. Indikátor ekonomického sentimentu klesol totiž v marci o 0,6 bodu na 101,1 bodu. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, priaznivý vývoj v sektore stavebníctva negoval najmä nepriaznivý vývoj v priemysle a obchode. Aktuálne indikátor prevyšuje hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o 4,9 bodu a zaostáva za úrovňou dlhodobého priemeru o 3,2 bodu.

Celkový index síce klesol, ale podľa analytika Home Credit Michala Kozuba je to zanedbateľná zmena. Celkovo je tak nálada v ekonomike podľa neho dobrá. V medziročnom porovnaní je stále výrazne vyššia a ukazuje dlhodobé zlepšenie. Síce je pod dlhodobým priemerom, ale pri pohľade na niekoľko posledných rokov, ktoré boli podľa Kozuba ovplyvnené ekonomickou krízou, je dôvera silná. „Rast ekonomiky, ktorý je v súčasnosti dobrý a mal by aj naďalej pokračovať, dobrú náladu podporuje. Inflácia je minimálna alebo záporná, reálne mzdy rastú. To sú hlavné motory vysokej dôvery v ekonomiku Slovenska,“ skonštatoval Kozub.

Indikátor dôvery v priemysle v marci poklesol oproti februáru o 5,7 percentuálneho bodu na hodnotu 0,3 bodu, pričom sa dostal o 1,7 bodu pod úroveň dlhodobého priemeru. Pokles indikátora ovplyvnil podľa úradu najmä nepriaznivý vývoj očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace. Indikátor dôvery v stavebníctve v marci vzrástol oproti predchádzajúcemu mesiacu o tri body na hodnotu mínus 16 bodov. Dôvodom boli priaznivejšie hodnotenia úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 12 bodov.

V obchode indikátor dôvery s hodnotou 13 bodov klesol o 2,7 percentuálneho bodu, a to vplyvom negatívneho hodnotenia súčasných a očakávaných podnikateľských aktivít a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách sa v marci nezmenil, keď zostal na úrovni februárového prieskumu s hodnotou 7,3 percentuálneho bodu. Na vývoj indikátora vplývali negatívne hodnotenia podnikateľskej situácie a súčasného dopytu, ktoré boli vyvážené pozitívnymi hodnoteniami očakávaného dopytu.

V marci sa spotrebiteľská atmosféra na Slovensku podľa úradu príliš nezmenila. V porovnaní s februárom 2015 indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o 0,3 bodu na mínus 8,6 bodu. Priaznivý vývoj indikátora očakávanej nezamestnanosti bol eliminovaný nepriaznivým vývojom indikátora predpokladanej ekonomickej situácie na Slovensku a odhadu možnosti sporiť v domácnosti. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka bol kompozitný ukazovateľ o 9,4 bodu vyšší a prevyšoval i dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy