Očakávania produkcie v priemysle sa zhoršili

Indikátor dôvery v priemysle v marci klesol pod úroveň dlhodobého priemeru. Dôvodom bol najmä nepriaznivý vývoj očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace.

Slovenský priemysel v marci stratil zo svojho optimizmu. Indikátor dôvery v priemysle totiž v treťom mesiaci roka podľa konjunkturálneho prieskumu Štatistického úradu SR klesol o 5,7 bodu na 0,3 bodu a dostal sa tak 1,7 bodu pod úroveň dlhodobého priemeru. Pokles indikátora podľa štatistikov ovplyvnil najmä nepriaznivý vývoj očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace, ktorej indikátor klesol najnižšie za posledných 10 mesiacov.

Trend priemyselnej produkcie mal v marci rastúcu tendenciu, saldo sa zvýšilo o 6 bodov na úroveň 13 bodov. Najvýraznejší rast uviedli producenti vo výrobe drevených a papierových výrobkov, v dodávke elektriny, plynu a pary a výrobe elektrických zariadení. Naopak pokles zaznamenali najvýraznejšie vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii.

Hodnotenie celkovej úrovne objednávok po minulomesačnom poklese ostalo v marci na rovnakej úrovni, teda záporných 12 bodov. Rast objednávok nezaznamenali respondenti v žiadnom priemyselnom odvetví. Pokles objednávok avizujú v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii, vo výrobe strojov a zariadení a drevených a papierových výrobkov; podľa veľkosti v podnikoch s 250 až 499 zamestnancami. Väčšina respondentov, 78 %, považuje súčasné objednávky za dostatočné a 17 % respondentov ich pokladá za nedostatočné.

Podobne sa vyvíjalo aj saldo objednávok na export, keď ostalo na úrovni predchádzajúceho obdobia, teda na zápornej hodnote 9 bodov. Pokles objednávok na export v prieskume uviedli hlavne v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii, výrobe drevených a papierových výrobkov a strojov a zariadení. Rast objednávok na export očakávajú len vo výrobe dopravných prostriedkov, farmaceutických výrobkov a dodávke elektriny, plynu a pary. Podiel respondentov, ktorí považujú súčasnú úroveň objednávok na export za dostatočnú, dosiahol 83 %.

Saldo zásob hotových výrobkov v priemysle sa oproti februáru znížilo o 8 bodov na mínus 6 bodov. Pokles zásob pritom predpokladajú výraznejšie len vo výrobe dopravných prostriedkov. Naopak, rast zásob sa očakáva v ťažobnom priemysle a vo výrobe strojov a zariadení. Až 90 % respondentov vážených produkciou považuje stav zásob za primeraný.

Očakávanie priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace sa v marci zhoršilo až o 25 bodov na 7 bodov, čo predstavuje najnižšiu hodnotu od mája 2014. Zníženie produkcie predpokladajú vo výrobe farmaceutických výrobkov, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii, v dodávke elektriny, plynu a pary a vo výrobe potravín. So zvýšením produkcie počítajú najmä respondenti vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, v chemickom priemysle a vo výrobe dopravných prostriedkov.

Hodnotenie očakávaného vývoja cien priemyselných výrobkov v marci pokleslo o 2 body na záporných 7 bodov. So znižovaním cien počítajú najmä vo výrobe farmaceutických výrobkov, potravín a počítačov, elektronických a optických výrobkov. Mierne zvyšovanie cien predpokladajú vo výrobe elektrických zariadení a v dodávke vody.

Saldo zamestnanosti v priemysle sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížilo o 1 bod na mínus 7 bodov. Znižovanie počtu zamestnancov sa očakáva hlavne v dodávke elektriny, plynu a pary, vo výrobe farmaceutických výrobkov, kovov a kovových konštrukcii a v chemickom priemysle. Naopak zvyšovanie počtu zamestnancov predpokladajú hlavne v ťažobnom priemysle a vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov. So stabilizáciou zamestnanosti počíta 68 % respondentov.

Súvisiace články

Aktuálne správy