Nároky Američanov: Vráťte nám majetok skonfiškovaný Fidelom Castrom!

Krátko po nástupe Fidela Castra k moci v roku 1959 jeho vláda skonfiškovala rafinérie, hotely či cukrové plantáže, ktoré boli najviditeľnejším znakom prítomnosti Američanov na Kube. Vzhľadom na obnovenie diplomatických vzťahov medzi USA a Kubou sa ku slovu hlásia aj poškodení. Informovala o tom agentúra AP.

Federálna Komisia pre vyrovnanie nárokov v zahraničí (FCSC) v súčasnosti registruje približne 5900 žiadostí o vyrovnanie s Kubou, z ktorých takmer 90 % tvoria nároky súkromných osôb. Takéto nároky sú kryté medzinárodným právom, ktoré sa vo všeobecnosti chápe ako zákaz konfiškácie majetku cudzincov alebo zahraničných spoločností bez finančnej kompenzácie. FCSC v súčasnosti eviduje aj nároky Američanov za majetok skonfiškovaný v Iráne, Vietname či bývalom Sovietskom zväze.
Zabavený majetok Američanov na Kube bol pôvodne ohodnotený zhruba na 1,9 miliardy USD (1,75 miliardy eur), po úprave o infláciu za mnohé roky má v súčasnosti hodnotu najmenej 7 miliárd USD.

Väčšina strateného osobného majetku mala hodnotu najviac 10.000 USD. Zhruba 70 % nárokov tvoria cenné papiere, pozemky alebo iné nehnuteľnosti, mnohé žiadosti uvádzajú aj stratené dôchodky, bankové účty a osobný majetok, napríklad šperky či nábytok. Najvyššie straty zaznamenali spoločnosti. Napríklad Cuban Electric Company prišla o elektrárne v hodnote 268 miliónov USD. Straty International Telephone and Telegraph Corp. dosiahli celkovo asi 131 miliónov USD a Exxonu, vrátane jednej rafinérie, 71 miliónov USD.

Americký Kongres v roku 1996 schválil zákon, ktorý zrušenie embarga voči Kube podmieňuje vyplatením hodnoty skonfiškovaného majetku. Tento fakt prezident Barack Obama nespomenul, keď v decembri 2014 oznámil pokus o obnovenie diplomatických vzťahov. Vzhľadom na krehkú kubánsku ekonomiku sa však experti domnievajú, že poškodené firmy sa možno budú ochotné vzdať finančných nárokov výmenou za právo podnikať na Kube.

Súvisiace články

Aktuálne správy