Kolektívna zmluva: Nemeckým verejným zamestnancom vzrastú mzdy o vyše 4 %

Nová kolektívna zmluva, ktorá môže obsiahnuť zhruba 3 mil. zamestnancov verejnej správy, platí do marca 2016

Mzdy zamestnancov verejnej správy v Nemecku vzrastú o viac ako 4 %. Dohodli sa na tom v sobotu zástupcovia štátnej správy a odborov. Zvýšenie platov o 2,1 % pre zhruba 800 tis. vládnych zamestnancov nadobúda účinnosť spätne tento mesiac a rast o ďalšie 2,3 % bude nasledovať v marci 2016. K dohode sa podľa agentúry Reuters pravdepodobne pripoja aj vlády 16 spolkových krajín, ktorým podlieha ďalších zhruba 2,2 mil. verejných zamestnancov. Rast miezd by tak výrazne prekonal mieru inflácie, ktorá vlani v Nemecku predstavovala 0,9 %.

Odborové zväzy pôvodne žiadali zvýšenie o 5,5 %. Argumentovali pritom, že platy verejných zamestnancov v posledných rokoch rástli výrazne pomalším tempom než v súkromnom sektore.

Najväčší nemecký odborový zväz IG Metall, ktorý reprezentuje zhruba 3,7 mil. zamestnancov v strojárstve, pre svojich členov už skôr dosiahol zvýšenie miezd o 3,4 %. Súčasťou dohody je aj jednorazový príspevok v sume 150 eur na zamestnanca. Vlani reálne mzdy v Nemecku podľa údajov štatistického úradu krajiny posilnili najviac od začiatku zberu údajov v roku 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy