O energetike rokovali v Schladmingu W.Faymann, Z.Milanovič, M.Cerar a M.Šefčovič

Za účasti podpredsedu Európskej komisie zodpovedného za Energetickú úniu Maroša Šefčoviča bol dnes Schladming v rakúskej spolkovej krajine Štajersko dejiskom už štvrtého trilaterálneho summitu premiérov Rakúska, Chorvátska a Slovinska.
Hlavnou témou rokovaní Wernera Faymanna, Zorana Milanoviča a Mira Cerara bola energetika, práve preto sa na ich schôdzke zúčastnil aj slovenský zástupca v Európskej komisii (EK). Ďalšou problematikou bola hospodárska spolupráca, píše tlačová agentúra APA.
Maroš Šefčovič podľa rovnakého zdroja na tomto fóre konštatoval, že krajiny Európskej únie (EÚ) musia spolupracovať v energetických otázkach. „Energetická únia sa nesmie stať projektom inštitúcií Európskej únie, musí za ňou stáť obyvateľstvo,“ podčiarkol. Súčasne pripomenul, že cieľom je mať k dispozícii bezpečnú, cenovo výhodnú energiu pri znížení nákladov a zlepšení energetických sietí. Občania by mali mať voľbu, akú energiu a za akú cenu chcú využívať, vyplynulo zo slov podpredsedu EK pre Energetickú úniu.
Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann potvrdil aj pri tejto príležitosti odmietavý postoj alpskej republiky k mierovému využívaniu jadrovej energie. V súvislosti so slovinskou JE Krško, ktorá leží neďaleko rakúskej štátnej hranice, sa nezdržal kritiky, avšak pripustil, že postjuhoslovanskej republike by sa mala ponúknuť alternatíva. Európska únia ju podľa jeho výkladu chce poskytnúť v podobe Energetickej únie a spoločného výskumu a rozvoja. „Čím lepšia bude Energetická únia, tým presvedčivejšia bude alternatíva,“ cituje kancelára tlačová agentúra APA.
Predseda chorvátskej vlády Zoran Milanovič v Schladmingu zdôraznil význam plánovaného terminálu na tekutý zemný plyn na ostrove Krk.
Slovinský premiér Miro Cerar vyhlásil, že jeho krajina je pri získavaní energie z obnoviteľných zdrojov na správnej ceste. Súčasne Marošovi Šefčovičovi tlmočil názor, že Európska komisia sa musí ešte viac zasadiť za inovatívne prístupy.
Neformálne rozhovory účastníkov schôdzky by mali pokračovať aj vo večerných hodinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy