ECB mení postoj k sťahovaniu clearingových centier do eurozóny

Európska centrálna banka (ECB) sa vzdala požiadavky, aby clearingové centrá, ktoré pracujú s cennými papiermi denominovanými v eurách mali sídlo v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) sa vzdala požiadavky, aby clearingové centrá, ktoré pracujú s cennými papiermi denominovanými v eurách, mali sídlo v eurozóne. ECB tak reagovala na to, že opatrenie odmietol Súdny dvor EÚ. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z ECB. Zdroj potvrdil, že ECB nateraz od tohto pláu upustila. Na súd sa obrátila Veľká Británia, ktorá sa obávala, že presun clearingových centier do eurozóny by poškodil pozíciu Londýna ako finančného centra.

Na čele snahy dostať clearingové centrá do eurozóny stojí francúzska centrálna banka, keďže Francúzsko je sídlom spoločnosti Clearnet, jedného z najväčších clearingových domov v regióne. Jej britská divízia LCH.Clearnet pracuje s veľkým objemom cenných papierov, ktoré sú denominované v eurách.

ECB vyjadrila obavy, že ak by sa londýnske clearingové centrum pracujúce s cennými papiermi v eurách dostalo do problémov, priama podpora z banky by neprichádzala do úvahy. Britská centrálna banka však napätie zmiernila, keď v reakcii na vyhlásenie súdu uviedla, že britská centrálna banka (BoE) bude úzko spolupracovať s ECB.

Súvisiace články

Aktuálne správy