Členov NARKS bude chrániť Garančný fond

Spomínaný fond tvoria rezervy Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska v objeme 50 tisíc eur. Každoročne sa bude zvyšovať o členské príspevky členov vo výške 10 %.

Klientov členských realitných kancelárií Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) bude chrániť Garančný fond. Vyplýva to z uznesenia 20. konferencie NARKS. Podľa zverejnených informácií je cieľom Garančného fondu zvýšiť profesijnú úroveň členov a kvalitu služieb. Fond má tiež zabezpečiť dodržiavanie právnych noriem, profesijnej etiky a morálky, či zvýšiť ochranu a presadzovanie práv a právom chránených záujmov klientov a členov NARKS.

„Vyriešením sporu už nebude len vylúčenie realitnej kancelárie z NARKS, ktoré spotrebiteľovi v konečnom dôsledku nepomôže, ale reálne uspokojenie jeho finančných pohľadávok voči realitnej kancelárii. Výhodou Garančného fondu NARKS bude pre klientov aj rýchlosť konania a rozhodovania v sporoch,“ uviedol viceprezident NARKS pre vzťahy s verejnosťou a médiami Martin Čapo.

Spomínaný fond je vytvorený z rezerv NARKS, a to vo výške 50 tis. eur. Každoročne sa bude zvyšovať o členské príspevky členov v objeme 10 %. Maximálna výška fondu je 100 tis. eur, pričom môžu prispievať aj sponzori, a to formou nenávratného finančného príspevku. Garančný fond sa použije v tých prípadoch, keď orgány NARKS zistia pochybenie v postupe členskej realitnej kancelárie a tá i napriek výzve na nápravu nebude ochotná rešpektovať toto rozhodnutie. Spor o časť provízie, keď služba realitnej kancelárie nebola dodaná s najvyššou kvalitou alebo spor o rezervačný poplatok, keď nie vinou klienta neprišlo k podpisu zmlúv, bude môcť prebrať na seba Garančný fond.

Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska je nezávislá organizácia. Od roku 1992 buduje komunitu v oblasti realít a reprezentuje slovenský realitný trh v zahraničí. Je členom Európskej konfederácie obchodníkov s nehnuteľnosťami (CEI) a partnerom National Association of Realtors (NAR). Hlavným cieľom NARKS je dlhodobá prosperita a integrácia slovenských realitných maklérov.

Súvisiace články

Aktuálne správy