Dva zaujímavé grafy: Ako svetový bankový systém narástol pred kolapsom v roku 2008

, businessinsider Foto: SITA

Finančné systémy sú zložité, ale tieto dva grafy vám dajú predstavu o tom, do akej veľkosti narástol globálny bankový sektor v rokoch 1990-2007.

Najskôr pohľad na rok 1990, na mape sú jasne definovateľné finančné veľmoci. Veľká Británia, Spojené štáty, ale aj menšie Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Švajčiarsko, Holandsko a Belgicko zaberajú väčšinu svetovej mapy. Šedé čiary označujú prepojenie medzi jednotlivými centrami. Ázia je na mape zastúpená len Japonskom.

Presuňme sa v čase do roku 2007, ani nie o dve desaťročia je dobre vidieť, ako sektor narástol na veľkosti. Veľká Británia aj naďalej dominuje, ale USA už dohnali a možno tesne predstihli Nemecko a Francúzsko. Zmapovanie vzťahov medzi uzlami je už veľmi zložité, prakticky celé pozadie je pretkané sivými linkami. Objavili sa desiatky menších stredísk z ktorých mnohé sú v Ázii. Singapur, Hong Kong, Južná Kórea a Tajvan vstúpili na scénu spolu s mnohými ďalšími. Neuveriteľne komplikovaný charakter systému a rýchlosť, s akou sa to udialo, je zrejmé z grafu.

Globálna finančná kríza len výrečne ilustruje náchylnosť tejto siete k oslabeniu, alebo zlyhaniu jadra bankového sektora. Základné sektory sa dostali pod stres, čo spôsobilo značný domino efekt do celosvetovej medzibankovej nákazy. Cezhraničné medzibankové úverové toky medzi druhým kvartálom 2008 a druhým kvartálom 2010 klesli asi o 20 %. Najväčšie cezhraničné banky pôsobia ako akcelerátor, zdá sa, že hrajú ústrednú úlohu v podnecovaní a šírenie tejto globálnej nákazy.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy