Skupina ČSOB dosiahla vlani čistý zisk 66,2 mil. eur

Finančná skupina ČSOB dosiahla v minulom roku čistý zisk 66,2 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 5 %. Čistý zisk celej skupiny po zahrnutí aj neauditovaného výsledku sesterskej spoločnosti ČSOB Poisťovne dosiahol 75,8 mil. eur. „Uplynulý rok znamenal pre našu spoločnosť úspech a splnenie stanovených cieľov aj napriek pretrvávajúcim ťažkým externým faktorom. Zaznamenali sme nárast v spotrebných úveroch, v úveroch na bývanie či v podnikateľských úveroch so zárukou Európskej únie,“ povedal generálny riaditeľ ČSOB Daniel Kollár.

Čisté úrokové výnosy sa v medziročnom porovnaní zvýšili o 4 % na 202,7 mil. eur. Výnosy celkom v medziročnom porovnaní klesli o 1 % na 272 mil. eur. Tento pokles výrazne ovplyvnil čistý zisk z finančných operácií, ktorý medziročne poklesol o 26 % najmä z dôvodu jednorazového efektu, a to zisku z realizovaného predaja cenných papierov v minulom účtovnom období a iných jednorazových vplyvov.

Prevádzkové náklady skupiny sa zvýšili o 4 % na 167,4 mil. eur. Dôvodom je znovuzavedenie odvodu do Fondu ochrany vkladov a investícií bankovej skupiny do legislatívnych požiadaviek a moderných technológií. Opravné položky a finančné záruky medziročne poklesli o 37 % na úroveň 17,1 mil. eur. ČSOB skupina pristupuje k tvorbe opravných položiek a rezerv na finančné záruky podľa Kollára konzervatívne a uplatňuje obozretnú úverovú politiku.

Konsolidovaná bilančná suma dosiahla na konci vlaňajška úroveň 6,799 mld. eur s medziročným nárastom o 8 %. Úvery poskytnuté klientom skupiny zaznamenali nárast o 8 % a dosiahli úroveň 4,581 mld. eur. Objem úverov na bývanie sa medziročne zvýšil o 14 %, spotrebné úvery zaznamenali nárast o 18 % a podnikateľské úvery o 14 %. Vklady a úvery prijaté od klientov vzrástli o 6 % na 4,523 mld. eur. Vklady fyzických osôb na bežných a sporiacich účtoch narástli o 12 %.

ČSOB do konca roka 2007 pôsobila na Slovensku ako pobočka zahraničnej banky. Od 1. januára 2008 sa stala samostatnou akciovou spoločnosťou s vlastným predstavenstvom. ČSOB patrí do skupiny KBC, pričom belgická skupina vlastní v slovenskej banke 100-percentný podiel na hlasovacích právach. Skupina ČSOB ponúka služby banky, KBC Asset Managementu, ČSOB Factoringu, ČSOB Leasingu, ČSOB Poisťovne a ČSOB stavebnej sporiteľne.

Súvisiace články

Aktuálne správy