Slovensko by mohlo vďaka TTIP získať až 27.600 pracovných miest

Zmluva o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) naberá reálne kontúry. Rokovania o jej podobe sú podľa slovenského europoslanca Ivana Štefanca (EPP) za polovicou. Odhaduje, že by mohla byť schválená do konca roka 2016. Jedným z najväčších víťazov tejto dohody by podľa Štefanca malo byť Slovensko. Povedal to v diskusnej relácii televízie Tablet.tv Ekonomika tu a teraz.
„Slovensko by malo byť jedným z najväčších víťazov tejto zmluvy, pretože rast exportu bude ešte väčší ako rast importu. Naša štruktúra zahraničného obchodu by sa ešte zvýšila. Kvantifikovane na počet pracovných miest by to malo priniesť 27.600 pracovných miest na Slovensku. Čo je veľmi významný prínos,“ vysvetlil Štefanec, podľa ktorého je potrebné využiť transatlantický priestor.
TTIP by podľa neho pomohla celej Európskej únii. „Podľa analýz by na TTIP Európska únia získala viac, obchod by sa zvýšil až o 119 miliárd eur ročne, zo strany USA o 95 miliárd,“ povedal Štefanec. Hlasy kritikov, ktoré varujú pred znížením štandardov ochrany spotrebiteľa, či o zmenách pravidiel arbitráží v prípade sporov v prospech nadnárodných korporácií, europoslanca veľmi nevyrušujú.
„Naše štandardy sa nebudú znižovať. Tieto výhrady nepovažujem za opodstatnené. Zvlášť na Slovensku potrebujeme zlepšiť ochranu investícií a ochranu súkromného vlastníctva,“ uviedol. Poukázal, že naša dohoda so Spojenými štátmi bola uzavretá ešte za čias Československa a či bude TTIP schválená alebo nie, budeme ju musieť aktualizovať. „Takže pre nás je výhodné, že to bude obsiahnuté v celkovom TTIP,“ poznamenal s tým, že základom tejto ochrany je ochrana súkromného vlastníctva a toho, že keď niekto investuje, tak o základné investície nepríde.
Dohoda má podľa Štefanca podporu drvivej časti europarlamentu. Verí, že ani v Spojených štátoch nebudú s prijatím zmluvy problémy. Hoci priznáva, že pre Ameriku je dôležitejšia dohoda s Áziou. „Majú tam viac investícií,“ vysvetlil s tým, že aj k dohode s Európou pristupujú Američania veľmi zodpovedne. Štefanec verí, že sa TTIP podarí zrealizovať. „A že sa podarí zlepšiť spoločný priestor, ktorý pomôže stabilizovať nielen európsku a americkú ekonomiku, a že zavedie štandardy pre celosvetový obchod,“ uviedol.
Poukázal, že európska a americká ekonomika robia takmer polovicu celosvetového obchodu. „A keď sa dohodneme na štandardoch, tak celý zvyšok sveta na to čaká a bude tieto štandardy kopírovať,“ myslí si Štefanec, podľa ktorého na dohodu čaká aj Čína. „Čakajú, na čom sa dohodne Európa s Amerikou, aby sa k tomu mohli pridať,“ uzavrel.

Súvisiace články

Aktuálne správy