Dôvera francúzskych spotrebiteľov je najvyššia od novembra 2010

Dôvera francúzskych spotrebiteľov v ekonomiku podľa očakávania tento mesiac vzrástla a dosiahla najvyššiu úroveň od roku 2010. Vyplýva to z údajov francúzskeho štatistického úradu Insee, ktoré zverejnila agentúra RTTNews.
Presnejšie, index spotrebiteľskej dôvery v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v marci vzrástol na 93 bodov z februárových 92 bodov. Analytici takýto výsledok očakávali. Hodnota indexu je najvyššia od novembra 2010.
Názory spotrebiteľov na ich súčasnú finančnú situáciu sa nezmenili a príslušný index zostal aj v marci na februárovej úrovni 27 bodov. Podobne aj ich očakávania o budúcej finančnej situácii zostali v porovnaní s februárom nezmenené na úrovni -14 bodov.
Marcový indikátor plánov sporiť však vzrástol o 2 body na 16 bodov. A hodnotenie životnej úrovne francúzskych domácností sa tiež zlepšilo, už tretí mesiac v rade, pričom hodnota príslušného indexu dosiahla -60 bodov a je najvyššia od októbra 2007. Stúpli aj očakávania domácností v súvislosti s ďalším zvyšovaním životnej úrovne, piaty mesiac po sebe, na -35 bodov z -37 bodov vo februári.
Rast spotrebiteľskej dôvery je dobrým signálom pre ekonomiku, keďže výdavky domácností sa výraznou mierou podieľajú na jej výkone.

Súvisiace články

Aktuálne správy