Naprieč Slovenskom: Auto má najmenej domácností v Bratislave

, Poštová banka Foto: SITA

Koľko slovenských domácností vlastní byt alebo dom, auto či počítač a ako zvládajú svoje pravidelné výdavky? Pozrite si rozdiely medzi jednotlivými regiónmi Slovenska.

Jedným z kritérií na posudzovanie životnej úrovne je okrem úrovne príjmov aj  možnosť ich využitia na kúpu rozličných tovarov a služieb. Striktná hranica medzi nevyhnutným a luxusným tovarom ale neexistuje, čo je pre niekoho luxus, je pre iného bežná vec.

Dom alebo byt vlastní 91 % slovenských domácností. Z toho ale vyplýva, že takmer desatina domácností nemá svoj vlastný príbytok a bývajú v podnájmoch, v sociálnych či zamestnaneckých bytoch alebo u príbuzných. Na Slovensku nie je trh s nájomnými bytmi ani zďaleka tak rozvinutý ako v iných európskych krajinách a našinci sú teda odkázaní predovšetkým na kúpu vlastnej nehnuteľnosti. Vzhľadom na pomerne vysoké ceny nehnuteľností v pomere k našim zárobkom sa však kúpa či stavba príbytku často nezaobíde bez úveru z banky.

A ako sú slovenské domácností vybavené predmetmi dlhodobej spotreby? Podľa údajov Štatistického úradu SR patrí televízor alebo práčka do výbavy takmer každej slovenskej domácnosti, počítač či auto samozrejmosťou nie sú. Rozdiely,  síce nie priepastné, existujú aj naprieč jednotlivými slovenskými regiónmi. Hoci by sme si mohli myslieť, že najvybavenejšie domácností nájdeme v okolí hlavného mesta, nie je tomu celkom tak. U mnohých sa televízor zapína takmer súčasne s odomknutím dverí. Televízor je totiž súčasťou až 99 % slovenských domácností a aj regionálne rozdiely sú tu len nepatrné. Podobne je to aj s vybavením bytu či domu práčkou, ktorú nenájdeme len v dvoch domácnostiach zo sto. Iné je to však už s vlastníctvom počítača, ktorý sa nachádza „iba“ v 70 % našich domácností. Najmenej rodín vlastniacich počítač je v Banskobystrickom kraji, a to len zhruba dve tretiny. Najviac „počítačových maniakov“ z tohto uhľa pohľadu žije v žilinskom regióne, kde počítač vlastnia až tri štvrtiny tamojších domácností.

Kúpa auta patrí medzi finančne náročné investície. Na Slovensku v súčasnosti vlastní osobný automobil len 6 z 10 domácností. V nitrianskom a prešovskom regióne je domácností vlastniacich auto najviac, a to 63 %. Hoci to tak pri pohľade na ranné kolóny nevyzerá, najnižší podiel domácností vlastniacich automobil nájdeme v hlavnom meste a okolí, len 53 %. Dôvodom môže byť častejšie využívanie mestskej hromadnej dopravy, ale napríklad aj služobných áut.

Naša životná úroveň však samozrejme nezávisí len od toho, čo vlastníme, ale aj od toho, ako zvládame svoj rodinný rozpočet. Postrachom mnohých slovenských domácností sú často nielen neočakávané, ale aj bežné výdavky na potraviny, dopravu, oblečenie či energie. Až takmer štyri pätiny slovenských domácností majú ťažkosti s platením svojich zvyčajných výdavkov. Najvyšší podiel domácností s takýmito ťažkosťami, až 87 %, nájdeme v Košickom kraji a naopak najmenší v Bratislavskom kraji. To nie je veľmi prekvapivé, nakoľko práve východoslovenský región stále trápi vysoká miera nezamestnanosti.

Náklady na bývanie, vodu, elektrinu či plyn ukrajujú významnú časť z našich rodinných rozpočtov. Ťažkosti s platením celkových nákladov na bývanie tak má až 93 % domácností, pričom viac ako tretina domácností považuje tieto výdavky za veľkú záťaž. Platenie nákladov na bývanie veľmi zaťažuje až 44 % domácností Košického kraja, ale „len“ necelú tretinu domácností v nitrianskom a banskobystrickom regióne. Zhruba polovica slovenských domácností uvádza, že ich veľmi zaťažuje splácanie finančných záväzkov. Tieto náklady považujú za svoju veľkú záťaž približne dve tretiny domácností v Nitrianskom, Banskobystrickom a Bratislavskom kraji, ale len dve pätiny domácností v žilinskom regióne.

Súvisiace články

Aktuálne správy