PSA Peugeot Citroën zmodernizuje a rozšíri výrobu motorov vo Francúzsku

Automobilka PSA Peugeot Citroën dnes oznámila, že zvýši výrobu motorov vo svojom francúzskom závode Tramery a nie v španielskej továrni, ktorá bola tiež potenciálnym cieľom tejto investície. Peugeot sa tak môže pripraviť na návštevu prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý potrebuje každú pozitívnu správu o nových pracovných miestach, keďže Francúzsko za jeho vlády bojuje s rekordnou a stále stúpajúcou nezamestnanosťou. Informovala o tom agentúra Reuters.
Automobilka, ktorú tvrdo zasiahli nedávne krízy (globálna hospodárska aj dlhová kríza eurozóny), zmodernizuje fabriku Tramery, kde bude vyrábať turbo verziu základného trojvalcového motora. Peugeot tak zvýši výrobu v závode na východe Francúzska o ďalších 200.000 motorov ročne a vytvorí tam nové pracovné miesta. Automobilka si vyberala medzi Tramery a španielskym závodom Vigo, no nakoniec sa rozhodla pre Francúzsko.
Šéf výroby Yann Vincent vyhlásil, že rozhodnutie automobilky „odráža prácu, ktorú predstavitelia francúzskej továrne vykonali, aby zvýšili jej konkurencieschopnosť, vrátane dohody o výrobe s odborármi“.
Agentúra Reuters pripomína, že táto investícia poslúži firme aj ako ospravedlnenie pre záchranný balík vo výške 3 miliárd eur, na ktorom sa vláda podieľala 14 %. Minister hospodárstva Emmanuel Macron verejne podporil závod Tramery ako cieľ investície počas stretnutia s delegáciou jeho zamestnancov 19. marca.
Peugeot uviedol, že konečné rozhodnutie prijal výkonný výbor automobilky vo štvrtok 26. marca, ale vládni predstavitelia už pred jeho zasadaním oznámili, že závod navštívi prezident Hollande.
Vincent napriek tomu tvrdí, že výbor rozhodol o investícii striktne na základe ekonomických parametrov. Aj napriek nižším nákladom na mzdy v Španielsku je francúzsky závod vhodnejším cieľom novej investície vzhľadom na fakt, že sa v ňom vyrábajú motory a má vybudovanú potrebnú sieť dodávateľov komponentov. Naproti tomu v španielskom závode Vigo sa len montujú vozidlá.

Súvisiace články

Aktuálne správy