Grécko naďalej žiada 1,2 mld. eur z EFSF

Grécky fond finančnej stability (HFSF) trvá na tom, že Atény majú nárok na 1,2 mld. eur z Európskeho finančného stabilizačného nástroja (EFSF). Partneri Grécka túto požiadavku už raz zamietli.

Grécky fond finančnej stability (HFSF) trvá na tom, že Atény majú nárok na 1,2 mld. eur. z Európskeho finančného stabilizačného nástroja (EFSF), hoci európski predstavitelia túto požiadavku zamietli. Atény žiadajú od EFSF navrátenie 1,2 mld. eur, o ktorých Grécko tvrdí, že ich preplatilo pri transferoch cenných papierov určených na rekapitalizáciu bánk späť do EFSF.

Šéfka HFSF Anastasia Sakellariouová vo štvrtok bránila stanovisko Atén. „Upriamili sme pozornosť EFSF na to, že nevyužité cenné papiere presahujú hodnotu rozdielu medzi kapitálom, ktorým sme prispeli a množstvom prostriedkov, ktoré sme použili na rekapitalizáciu a záchranu bánk,“ uviedla. Podľa jej slov je teda žiadosť o 1,2 mld. eur legitímna.

Nemecké ministerstvo financií však tento týždeň uviedlo, že nevidí v súčasnosti dôvod na to, aby sa pre Grécko uvoľnila suma 1,2 mld. eur, ktorú má k dispozícii Európsky finančný stabilizačný nástroj (EFSF) pre prípad, že by grécke banky potrebovali rekapitalizáciu. Povedal to hovorca nemeckého rezortu financií Martin Jäger. Dodal, že peniaze v EFSF pre Grécko prichystali vlani ako záruku počas stresového testovania bánk, ale nebolo potrebné ich použiť.

Jäger ďalej uviedol, že ministri financií eurozóny minulý mesiac pri predĺžení dohody o poskytovaní núdzovej pomoci Aténam rozhodli, že tieto peniaze budú k dispozícii na rekapitalizáciu bánk, ak by to Grécko potrebovalo v budúcnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy