Švajčiarska ekonomika by mala tento rok vzrásť o 0,2 %

Švajčiarska ekonomika zaznamená tento rok mierny rast, uviedol dnes švajčiarsky ekonomický inštitút KOF. To je zlepšenie vyhliadok oproti januárovým odhadom, keď KOF oznámil, že ekonomika Švajčiarska by mala tento rok klesnúť. Informoval o tom portál RTTNews.
Vo svojej jarnej prognóze KOF uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) Švajčiarska vzrastie v roku 2015 o 0,2 %. To je zlepšenie oproti januárovému odhadu inštitútu, keď v tom čase uviedol, že švajčiarska ekonomika zaznamená tento rok pokles o 0,5 %.
V porovnaní so zimnou prognózou KOF je to však výrazné zhoršenie odhadu. V zimnej prognóze KOF odhadoval rast ekonomiky v roku 2015 na úrovni 1,9 %. Inštitút očakáva, že rast ekonomiky v tomto roku by mal zaistiť najmä 4. kvartál, v ktorom predpokladá návrat k rastu.
Ekonomický inštitút okrem toho zredukoval aj prognózu pre rok 2016, v ktorom by rast ekonomiky mal podľa neho dosiahnuť 1 %. V zimnej prognóze zverejnenej v decembri minulého roka ešte KOF uvádzal rast HDP Švajčiarska v roku 2016 na úrovni 2,1 %.
Na švajčiarskych vývozcov negatívne pôsobí najmä posilnenie franku, dodal inštitút. Rast exportu v tomto roku preto zredukoval z 5-% úrovne na 1,2 %. Dovoz by mal podľa novej prognózy vzrásť o 2,4 %, zatiaľ čo v decembri počítal KOF s rastom na úrovni 3,3 %.
Inštitút okrem toho zverejnil, že miera nezamestnanosti tento rok mierne vzrastie na 3,4 %. V roku 2016 by sa rast nezamestnanosti mal ešte zrýchliť na 3,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy