Francúzsko znížilo odhad tohtoročného rozpočtového schodku na 3,8% HDP

Francúzska vláda znížila odhad tohtoročného deficitu štátneho rozpočtu a zároveň predpokladá, že rast ekonomiky v súčasnom roku prekoná vládnu prognózu na úrovni 1 %. Reagovala tak na údaje za minulý rok, ktoré ukázali, že rozpočtový schodok bol v roku 2014 nižší, než sa pôvodne očakávalo. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.
Francúzsky minister financií Michel Sapin uviedol, že Francúzsko, ktoré už niekoľkokrát nesplnilo ciele v oblasti rozpočtového schodku, dostane deficit pod Európskou úniou požadované 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) v termíne. To znamená v roku 2017. Zároveň znížil odhad schodku rozpočtu na tento rok na 3,8 % HDP.
Štatistický úrad INSEE dnes zverejnil, že rozpočtový deficit Francúzska klesol v roku 2014 na 4 % HDP zo 4,1 % HDP v roku 2013. Vláda pritom vo svojej prognóze počítala s rastom schodku v minulom roku na 4,4 % HDP.
„Tieto údaje nám dávajú možnosť revízie nášho odhadu deficitu rozpočtu v roku 2015 smerom nadol na približne 3,8 % HDP,“ povedal Sapin. Pôvodne vláda uvádzala, že deficit by mal tento rok dosiahnuť 4,1 % HDP.
Štatistický úrad okrem toho uviedol, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny vzrástla v minulom roku o 0,4 %. To je rovnaké tempo rastu ako v roku 2013. Podľa Sapina by v tomto roku mala ekonomika rásť výraznejšie, než pôvodne predpokladaným 1-% tempom. Mal by to umožniť práve nižší, než pôvodne očakávaný rozpočtový schodok.
Ministri financií Európskej únie tento mesiac schválili Francúzsku ďalší odklad termínu na zníženie rozpočtového schodku pod 3 % HDP, keď mu pridali dva roky. Konečný termín na splnenie záväzku mu tak posunuli už tretíkrát od roku 2009. Podmienkou však bolo zvýšenie reformného úsilia.

Súvisiace články

Aktuálne správy