Peniaze mieria z eurozóny von

, Colosseum Foto:SITA

Investori otočili kormidlom o 180° a kapitál namierili z Európy von. Hlavný trend je v súčasnosti z eura do dolára a ďalších krajín "bezpečných" mien, ako sú Dánsko alebo Švajčiarsko.

Spoločná európska mena klesla za uplynulých dvanásť mesiacov proti americkému doláru o 20 %. Euro sa vďaka tomuto poklesu dotklo 12 ročného minima proti USD a zároveň sa priblížilo na dostrel parity.

Pred vypuknutím finančnej krízy centrálne banky na čele s Čínou nakupovali obrovské objemy dolárov, aby zastavili rast vlastných domácich mien. Po zavedení eura v roku 1999 začali svoje zdroje diverzifikovať a vrhli sa na nákupy eura. Tento stav tak vytvoril doláru vážnu konkurenciu v oblasti rezervnej meny. Snaha centrálnych bánk o diverzifikáciu pomohla euru z 90 centov v roku 2000 až na 1,6 dolára za euro v roku 2008. V posledných rokoch sa však tempo investícií do eura medzi centrálnymi bankami spomalilo. Podľa Medzinárodného menového fondu, ktorý sleduje zloženie rezerv centrálnych bánk, podiel rezerv držaných v eurách dosiahol vrchol v roku 2009 a predstavoval takmer 28 %. V treťom štvrťroku 2014 tento podiel klesol na 22,6 %.

Európska centrálna banka drží úrokové sadzby nízko rovnako ako FED, ale investorov v poslednom čase láka nakupovať dolár už len samotné očakávanie, že sa sadzby v USA možno začnú zvyšovať. Tok peňazí umocnilo aj nové kvantitatívne uvoľňovanie od ECB, ktoré donútilo niektoré centrálne banky v Európe zaviesť záporné úrokové sadzby. Najvýraznejšie dôsledky krokov ECB sme mohli pozorovať u menších európskych štátov. Žiarivým príkladom toho je Dánsko, ktorého centrálna banka znížila sadzby od začiatku roka už štyrikrát, aby odradila investorov od nakupovania koruny.

Kvantitatívne uvoľňovanie ECB prichádza v čase, keď európske vlády osekávajú rozpočty, čo vedie k nižšiemu počtu emisií vládnych bondov. Vďaka tomu majú investori menšiu možnosť výberu, kam zaparkovať kapitál, a preto sa obracajú Európe chrbtom a hľadajú možnosti inde.

Euro má teraz na mále. Nemecká Deutsche Bank predpovedá jeho oslabenie do konca roka na 85 amerických centov za euro. Americký investičný kolos Goldman Sachs jeho osud vidí zhruba takto:

Autorom je Petr Habiger, portfólio manager Colosseum, a. s.

Súvisiace články

Aktuálne správy