ČNB je pripravená oslabiť korunu ešte výraznejšie

Banková rada Českej národnej banky (ČNB) dnes oznámila, že neukončí režim devízových intervencií skôr ako v 2. polroku budúceho roka. Ako povedal na tlačovej konferencii guvernér banky Miroslav Singer, pravdepodobnosť možného posunutia kurzového záväzku, teda ďalšieho oslabenia koruny nad 27 CZK/EUR, sa oproti februárovému zasadnutiu zvýšila. Banka zároveň ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na historickom minime 0,05 %. Informovali o tom servery e15.cz a novinky.cz.
Banková rada zopakovala, že záväzok ohľadne kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude brániť posilneniu koruny pod 27 korún za euro pomocou intervencií, teda predajom korún a nákupom cudzích mien. Pri oslabení koruny nad 27 korún za euro ČNB nechá kurz pohybovať podľa ponuky a dopytu na devízovom trhu.
Ako uviedol analytik Home Creditu Michal Kozub, v dôsledku rastúcej českej ekonomiky má koruna v poslednom období tendenciu posilňovať. Intervencie ČNB preto naberú na intenzite. „Českej ekonomike sa darí, HDP rastie, nezamestnanosť sa znižuje,“ povedal. „Môžeme preto v nasledujúcich dňoch a týždňoch očakávať, že ČNB bude jasne deklarovať, že intervencie ešte nekončia a korunu zo svojho intervenčného pásma nepustí. Zatiaľ ide o slovné intervencie, ktoré ale v prípade potreby môžu zosilnieť,“ dodal Kozub. Devízové intervencie spustila ČNB v novembri 2013 pre obavy z deflácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy