Reálne mzdy nemeckých zamestnancov vlani vzrástli o 1,7 %

Reálne mzdy nemeckých zamestnancov vlani výrazne vrástli, najviac od krízového roka 2008. Jedným z dôvodov bola nízka miera inflácie. Informovala o tom agentúra DPA.
Podľa spresnených údajov spolkového štatistického úradu sa reálne mzdy v Nemecku v roku 2014 zvýšili medziročne o 1,7 %. To je mierna korekcia februárového rýchleho odhadu, podľa ktorého mali vlani stúpnuť reálne mzdy v Nemecku o 1,6 %.
Vlaňajší rast miezd bol najprudší od roku 2008 a výraznou mierou sa na ňom podieľala nízka inflácia, ktorá zvyčajne „odhryzne“ veľkú časť z nárastu platov. V roku 2013 napríklad reálne mzdy v Nemecku klesli o 0,1 %.
Spotrebiteľské ceny v krajine však vlani vzrástli len o 0,9 %, čo je podstatne menej, ako bol priemer 1,5 % počas uplynulých piatich rokov. Hlavným dôvodom nízkej inflácie bolo zlacnenie energií v dôsledku strmého pádu cien ropy.
Nominálne mzdy zamestnancov na plný úväzok v najväčšej európskej ekonomike v roku 2014 stúpli o 2,6 % v priemere na 46.575 eur ročne. Z tejto mzdy sa musí odpočítať 0,9-% medziročné zvýšenie spotrebiteľských cien. Rozdiel medzi oboma hodnotami určuje výšku rastu reálnych miezd.
Väčšina expertov očakáva aj v tomto roku mimoriadne nízku infláciu, čo signalizuje, že platy by mali opäť rásť rýchlejšie ako spotrebiteľské ceny. Jedným z dôvodov je aj zavedenie minimálnej mzdy na úrovni 8,50 eura za hodinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy